Opština Kolašin bez Dana žalosti

 Opština Kolašin bez Dana žalosti

Foto: Portal Kolašin

Inicijativu da se, povodom smrti mitropolita crnogorsko – primorskog Amfilohija, nedjelja 1. novembra proglasi danom žalosti u Kolašinu, predsjedniku Opštine Milosavu Bulatović, uputio je odbornički klub Demokrata, kao i predsjednik Skupštine Opštine Kolašin Milan Đukić.

„Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije (Radović) je rođen na Božić 7. januara 1938. godine u Barama Radovića u Donjoj Morači, od oca Ćira i majke Mileve, rođene Bakić. Svjetovno ime mu je bilo Risto. Potomak je po srodstvu vojvode Mine Radovića, jednog od prvih plemenskih kapetana crnogorskih, koji je prisajedinio Moraču Crnoj Gori 1820. godine. Pored činjenice da je rođeni Kolašinac, mitropolit je i nosilac drevnih titula: Egzarh Sveštenog trona pećkog, kao i Arhiepiskop cetinjski“– napisao je u obrazloženju inicijative šef odborničkog kluba Demokrata Vladimir Martinović.

“Iako sam juče u ime odborničkog kluba Demokrata Kolašin, i kao neko ko poštuje sve vjere i nacije, vjernike i ateiste, ko ljude dijeli samo na dobre i loše, dobronamjerno i bez želje da se politizuje ova jako osjetljiva tema, kako sam i naveo, uputio Inicijativu predsjedniku Opštine Kolašin Milosavu Bulatoviću i predsjedniku SO Kolašin Milanu Đukiću da se nedelja 1.11.2020. proglasi danom žalosti jer je Mitropolit Amfilohije rođeni Kolašinac. Umjesto odgovora danas dobijamo saopštenja u vidu izraza saučešća i prebacivanja odgovornosti unutar kolašinske koalicije. Da zaključim, ukoliko ostanu pri stavu da se sjutrašnji dan ne proglasi kao dan žalosti, a to su uradile neke druge opštine poput Tivta, Kotora, Berana… Koalicija DPS-GB-SD ostaće upisana neslavnim slovima kolašinske i crnogorske istorije”, zaključio je Martinović.

Foto: Portal Klašin – Mitropolit kod crkve na Ključu (Bijelasica)

Takođe je i predsjednik SO Kolašin Milan Đukić u petak poslao zvaničan dopis predsjedniku opštine Bulatoviću u kome je tražio da on shodno svojim nadležnostima nedelju 1.11. 2020. proglasi Danom žalosti na teritoriji opštine Kolašin.

Međutim, do toga nije došlo, pa su se oglasili i iz OO SNP-a Kolašin.

„Odluka predsjednika Opštine Milosava Bulatovića da ne proglasi dan žalosti, potvrdila je ranije tvrdnje OO SNP Kolašin, da je partijski poslušnik, a ne predsjednik svih građana. Ne proglasiti dan žalosti povodom smrti mitropolita Crnogorsko-primorskog Amfilohija, rođenog Kolašinca i Moračanina nije čojski. Vjerujući narod Kolašina će to pamtiti i znaće da se oduži našem mitropolitu kako zaslužuje, za razliku od vas. OO SNP Kolašin izražava duboko žaljenje za odlaskom duhovnog vođe našeg naroda, vječna slava i hvala za sve što je uradio za svoje sugrađane“, navodi se u saopštenju OO SNP-a Kolašin.

Predsjednik Opštine Kolašin Milosav- Bato Bulatović je u svoje ime i u ime opštine Kolašin uputio telegram saučešća Mitropoliji Crnogorsko Primorskoj i porodici Amfilohija Radovića ističući da je otišao izdanak ugledne porodice Radovića iz Donje Morače, ali nije proglasio Dan žalosti.

„Kao rođeni Kolašinac, ostaće upamćen kao važan akter društveno-istorijskih događaja u Crnoj Gori,krajem 20-og i početkom 21 vijeka. U svoje lično ime i u ime opštine Kolašin,upućujem izraze iskrenog saučešća sveštenstvu,monaštvu i vjernicima Mitropolije Crnogorsko Primorske“, naveo je Bulatović.

Foto: Portal Kolašin – Manasir Morača

S obzirom da je i sam predsjednik u svom telegramu istakao važnost lika i djela mitropolita Amfilohija, javnosti radi, pitali smo predsjednika Bulatovića, šta ga je spriječilo da prihvati pristigle inicijative.

„ Činjenica da je preminuo Mitropolit Crnogorsko Primorski Amfilohije, je tretirana važnošću događaja na nivou države.To je dogadjaj na državnom nivou i proceduru proglašavanja Dana žalosti donose i konstatuju državne institucije a ne organi lokalnih uprava” kazao je Bulatović za Portal Kolašin ističući da svoj odnos prema pomenutom dogadjaju, opština Kolašin i on lično, su izrazili telegramima saučešća koje su poslali.

Ipak, stav lokalne vlasti nije spriječio vjernike da oni to sami učine.

Crkveni odbor pri hramu Svetog Dimitrija u Kolašinu proglasio nedjelju 1. novembar za Dan žalosti u Kolašinu

„Dragi građani i sugrađani opštine i grada Kolašina, povodom upokojenja našega visoko preosvećenoga arhipastira i mitropolita Amfilohija, koji je rođen u Donjoj Morači, u mjestu Bare, mi Crkveni odbor pri hramu Svetoga Velikomučenika Dimitrija i slave grada Kolašina, objavljujemo na dan Prvi Novembar u dvadeset prvu nedjelju po Duhovima dan žalosti za našim arhipastirom i duhovnim vođom vjernog naroda Crne Gore, a i šire po svoj Vaseljeni u kojoj se proslavlja Ime Božije, da dostojno i onako kako dolikuje ljudima koji su vični čojstvu i junaštvu, kakav je bio i naš duhovni vođa, smjerno i molitveno ispratimo njegov apostolski lik koji je ravan liku Svetoga Petra Cetinjskoga. Ne gubeći u žalosti duhovnu radost, vjerujemo da smo i u ovim teškim vremenima dobili još jednog molitvenika pred Bogom, ravnog molitvenicima svetih srpskih jerarha koje imamo na nebu. Neka bi nas Bog i u ove teške dane, njihovim molitvama, u prisajedinjenju molitvama našeg novopredstavljenog arhipastira Oca Amfilohija, pomilovao i u dane Strašnoga Suda, kao svoje poznao i u Carstvo Nebesko primio. Amin Bože daj“, navodi se u saopštenju Crkvenog odbora.

Foto: Portal Kolašin – Pravosnavna Omladina sređivanje porte

„Imali su ljudsku i moralnu obavezu da proglase Dan žalosti“

Podsjećanja radi, pri hramu Svetog Dimitrija u Kolašinu ima dosta omladine, koji nikako nijesu ostali ravnodušni da u njihovom gradu nije proglašen Dan žalosti. U ime Pravoslavne Omladine Vladan Medenica, je kazao da nije na njima bilo koga da osuđuju, ali da su „nadležni imali ljudsku i moralnu obavezu prema Mitropolitu“.

„Smatram da se opštinska vlast u ovom konkretnom slučaju uopšte nije pitala, već je odluka donošena sa višeg nivoa. I ako sam sa prijatelj sa predsjednikom Bulatovićem, ipak sam veoma neprijatno iznenađen, ne samo ja već svi mi. Ta činjenica nas je sve teško pogodila, ali u svoje ime i ime Pravoslavne omladine, želim da kažem da ne možemo nikog da osuđujemo jer nas je upravo tome Mitropolit učio… da svako svoj Krst nosi za života“, kazao je Medenica dodajući da je ipak bila obaveza predsjednika opštine Kolašina da ispoštuje većinsku volju građana tog grada, svih plemena i bratstvenika.

Upravo je grad Kolašin, kaže Medenica, trebao prvi da proglasiti dan žalosti, ne jedan dan, već tri dana. Mitropolit ne samo da potiče od ugledne loze Radovića, dodaje on, već je i prota koji decenijama služi vjernicima Kolašina njegov rođeni brat, a o zaslugama mitropolita Amfilohija ne samo u Kolašinu već i na šire, kaže Medenica, suvišno je govoriti.

Foto: Facebook – Pravoslavna Omladina iz Kolašina

„Ja ne želim da izigravam Svetog Savu i nikome da pripovijedam šta su njihove moralne vrijednosti, ipak svaki čovjek za svoga života nosi svoj krst pa tako i ovi iz lokalne uprave, te iz tog razloga ne želimo da komentarišemo njihova postupanja, jer se vodimo onim što nas je učio naš mitropolit, ali smo zatečeni“, kazao je Medenica.

„Smatramo da su čelnici u opštini Kolašin, svi zajedno, imali ljudsku i moralnu obavezu prema Mitropolitu da proglase Dan žalosti. Dosta ljudi nas je pitalo i na Cetinju i u Podgorici, zašto Kolašin nije proglasio Dan žalosti? Šta smo mogli da odgovorimo, bez da prećutimo“, ispričao je Medenica za Portal Kolašin.

Avatar

Admin

Pročitajte još