Osvrt na 2020. godinu…

 Osvrt na 2020. godinu…

Foto: Facebook

Prvi dani nakon dočeka Nove 2021. godine pravi su povod i prilika sa osvrnemo na godinu koja je za nama. Izvjesno je da ćemo prošlu, 2020., pamtiti kao najblaže rečeno – posebnu, zbog pandemije korona-virusa, a Portal Kolašin izdvaja pregled nekih od najupečatljivijih dešavanja na teritoriji naše opštine.

Godinu koju smo ispratili, na način kako niko od nas do sada to nije zapamtio…uz zatvorene lokale, bez turista i „gužve“ u gradu pamtićemo, prije svega po pandemiji virusa korona.

“Distanca, ruke, maska” – možemo reći da to ostaje i slogan za minulu 2020. godinu. Od marta pa sve do zadnjeg dana decembra pridržavali smo se i drugih mjera koje su propisivala nadležna tijela u cilju sprečavanja širenja virusa, što ćemo do daljnjeg i nastaviti.

Možemo se pohvaliti da smo u jednom momentu bili „korona free“ opština dok je pandemija u drugim gradovima „buktala“, međutim popuštanjem mjera nadležnih, korona je konačno stigla i u naš grad, pa je tako četvoro naših sugrađana nažalost izgubilo bitku sa COVID-19 virusom u 2020. godini.

Uvaženi gradjani Kolašina,

Ponosno kažemo da u našem gradu nema inficiranih korona virusom.Znači, zajednički smo uspjeli u dosadašnjem toku borbe protiv korona virusa.To nas obavezuje da još većom disciplinom i odgovornošću dočekamo dane izazova koji su pred nama.Da još više smanjimo društvene kontakte.Da shvatimo da smo najbolji prijatelji, komšije, rodjaci ako smo sada fizički daleko jedni od drugih.

Kroz cijelu istoriju Crne Gore, kuća i dom su bile posebna vrijednost i snaga.Borba za kuću i dom se prenosila kao amanet sa generacije na generaciju.Ostanimo sada u domu i kući da ispunimo amanete prošlog, sačuvamo se rizika sadašnjeg i obezbijedimo budućnost našim porodicama,gradu i državi.

obraćanje predsjednika opštine grašanima Kolašina 5. aprila 2020.

Upečatljive ostaju i litije i molebani koje su vjernici Srpske pravoslavne crkve organizovali u znak protesta nakon izglasavanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Litije su priređivane svake nedjelje, do marta, kada se prekidaju zbog epidemioloških mjera i nastavljaju na drugačiji način – „internet litije“, auto-litije…

Sa jedne od litija, Foto: Portal Kolašin

Budući da je Kolašin turistički centar, mnogi naši sugrađani kojima je turizam jedini izvor prihoda pamtiće 2020. godinu kao veoma lošu. Letnja sezona bez gostiju, prazni smještajni kapaciteti, zatvoren hotel Shearton dok pred sam kraj godine organizovan je i protest turističkih poslanika, uz podršku odbornika i lokalne uprave, protiv novih mjera koje su u potpunosti desetkovale tradiciju Kolašina kao grada gdje se dolazi u susret praznicima a „najluđa noć“ traje po tri dana… ostale su samo prazne ulice…

Foto: Portal Kolašin

Kada govorimo o infrastrukturnim projektima, uprkos pandemiji, urađeno je dosta. Naselje Lug pored Tare konačno je dobilo asfalt, možda i nije to neko veliko ulaganje sa finansijskog aspekata ali za one koji žive u tom naselju jeste velika stvar jer ne trebe podsjećati da su djeca iz tog naselja do škole morala ići u gumenim čizmama jer lokve koje su više podsjećale na „jezerca“ bilo je gotovo nemoguće zaobići dok su taksisti odavno prestali da voze u naselje. Zatim početak izgradnje hotela „Breza“ sa pet zvjezdica, dvije nove stambene zgrade, početak gradnje hotelskog kompleksa na Bjelasici, uređenje seoskih i prigradskih puteva. Na izgradnji auto-puta se radilo punim intenzitetom, kao i na izgradnji puta Kolašin – Berane.

Iz Službe menadžera opštine kroz IPA fondove obezbeđena su sredstva u iznosu od pola miliona eura za rekonstrukciju vodovoda u gradu a implementacija projekat je započeta 2. februara 2020. godine.

Konačno je i Opština potpisala ugovor sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja o adaptaciji objekta Udruženja penzionera, koji je opština namijenila za dnevni boravak za najstarije sugrađane, tako da će radovi na adaptaciji početi ovog proljeća a najstariji sugrađani dobiće adekvatan prostor za druženje u okviru kojeg će biti omogućeni i topli obroci za najstarije.

Crveni Krst Kolašina pored redovnih aktivnosti minule godine imali su dodatnog posla zbog pandemije virusa COVID-19 i u periodu najoštrijih mjera NKT-a dostavljali su pakete pomoći stanovnicima ruralnih područja, kao lijekove i sve ostalo što je bilo potrebno onima koji nijesu imali prevozna sredstva do grada. Takođe, pokrenuta je i nova humanitarna energija u susret novogodišnjim praznicima preko jednog običnog posta na Faceboku koja je ujedinila grad pod sloganom „Svi na istom zadatku“, i uz pomoć OO CK Kolašin donijela osmjehe na lice mališanima sa seoskih područja.

POMOĆ STIGLA IZ LOVEČA: 100 trajnih maski i 400 rukavica

Grad pobratim Loveč iz Bugarske, nije zaboravio prijatelje iz Kolašina. Brzom poštom je stigla pomoć u zaštitnoj opremi koja itekako znači i zbog stvarnih potrebe ali i zbog ukazane pažnje.

Svakako 2020. godinu obeležiće i protesti na Sinjajevini, gdje su mještani čuvali planinu 60. dana u znak protesta najavljenih vojnih vježbi …

Zatim protesti mještana Bara Kraljskih i Rečina koji se protive izgradnji mHE… ti protesti su takođe dobili pozitivan epilog … Ombudsman je uzeo predmet u razmatranje i tražio je izjašnjene svih nadležnih instirucija koje su se oglušile na brojen apele i podneske mještana…

Takođe vrijedno pomena za 2020. godinu je i to da je u Domu zdravlja otvoren Stacionar, nakon 27 godina, koji ima 14 kreveta i služi prije svega za tretman bolesnika sa seoskog područja kako bi im obezbjedili kvalitetniju zdravstvenu zaštitu i smanjili obaveze patronaže na seoskom području.

Takođe, zahvalnost je data svim zdravstvenim radnicima na bilbordima kroz grad.

Želimo da naši zdravstveni radnici ugledaju sebe u zaštitnoj opremi i sa maskama,da budu svjesni šta su sve uradili i šta rade u borbi protiv korone i da shvate da gradjani Kolašina to cijene i da su zahvalni. Naš grad je još uvijek bez inficiranih, svi smo na to ponosni.Ali i ovom prilikom pozivam da se nastavi sa disciplinom kako bi se ispoštovali i uvažili i zdravstveni radnici koji su na prvoj liniji borbe protiv virusa.

kazao je tom prilikom potpredsjednik opštine Bojan Kuburović.

Tokom 2020. godine počele su i pripreme za održavanje MOSI igara, te je usvojen najvažniji dokument na kojem se radilo skoro pa čitavu deceniju a to je DUP Sportska zona.

Kolašin je pred sam kraj godine dobio ukras, koji će obasjavati glavnu ulicu grada, ikonu sa likom mitropolita Amfilohija, naslikanoj na fasadi hotela Gorska. Zahvalnost treba dati Pravoslavnoj omladini Kolašina, koji su pokrenuli inicijativu, zatim vlasniku hotela „Gorska“ Đorđiju Nicoviću koji je bez i jedne riječi dao saglasnost da se ikona oslika na njegovom objektu a najveći doprinos dali su umjetnici Anastasije Radović i Vuk Dabetić bez kojih ikona ne bi ni bila oslikana.

Foto: Portal Kolašin

I na kraju, treba istači da je KK „Goštak“ zaista ulepšao kraj „tmurne“ 2020. godine jer svaku odigranu utakmicu obeležio je pobjedom!

Avatar

Admin

Pročitajte još