Otkriven novi soj koronavirusa, poguban i za mlade

 Otkriven novi soj koronavirusa, poguban i za mlade

epa08364179 The logo and building of the World Health Organization (WHO) headquarters in Geneva, Switzerland, 15 April 2020. US President Donald Trump announced that he has instructed his administration to halt funding to the WHO. The American president criticizes the World Health Organization for its mismanagement of the Coronavirus pandemic Covid-19. EPA-EFE/MARTIAL TREZZINI

U Južnoafričkoj Republici otkrtivena je nova vrsta koronavirusa, koji je pokretačka snaga drugog talasa zaraza, rekao je danas tamošnji ministar zdravlja Zveli Mkize.

“Pronađena je varijanta virusa SARS-KOV-2 i trenutno je nazvana 501.V2. Identifikovali su je naši naučnici u Južnoafričkoj Republici”, rekao je Mkize.

Južnoafrički ljekari primijetili su i da se mijenja epidemiološka slika i da ima sve više mladih pacijenata bez komorbiditeta koji razviju težak oblik bolesti.

“Sve upućuje na to da je taj novi soj nosilac drugog talasa kroz koji prolazimo”, dodao je ministar.

U Južnoafričkoj Republici zabilježeno je više od 900.000 zaraženih koronavirusom, a 24.000 osoba je umrlo od posljedica kovida.

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je da je u kontaktu sa južnoafričkim istraživačima koji su identifikovali novu vrstu virusa.

Izvor: Vecernje.hr

Avatar

Portal Kolašin

Pročitajte još