Peticija: Jednaka prava za sve u doba novogodišnjih praznika

 Peticija: Jednaka prava za sve u doba novogodišnjih praznika

Foto: Screenshot

Grupa građana je pokrenula peticiju kojom od Vlade Crne Gore zahtijevaju izmjene danas obnarodovanih antiepidemioloških mjera “kako bi se građanima Crne Gore omogućilo uživanje elementarnih ljudskih prava, prenosi portal PCNEN, uključujući i uživanje prava na isti način i to:

  1. Zahtjeva se od Vlade Crne Gore da omogući putnički međugradski saobraćaj za dane 24., 25., 30. i 31. decembar 2020. godine i 01., 02., 06. i 07. januar 2021. godine bez ograničenja, za sva lica koja posjeduju potvrdu o vlasništvu nekretnine u drugoj jedinici lokalne samouprave ili potvrdu o smještaju u toj jedinici lokalne samouprave;
  2. Zahtijeva se od Vlade Crne Gore da za dane 24., 25., 30. i 31. decembar 2020. godine i 01., 02., 06. i 07. januar 2021. godine omogući rad svih ugostiteljskih objekata, po ranije utvrđenom radnom vremenu mjerama za suzbijanje COVID-19, uz pravo zadržavanja građana u tim objektima do 30 minuta (analogno vremenu koje je dozvoljeno za boravak na vjerskim obredima).
  3. Zahtijeva se od Vlade Crne Gore da omogući međugradski saobraćaj, bez ograničenja, za sva lica koja su se zaputila u susjedne ili druge države, u skladu sa ostalim mjerama koje definišu ovu oblast;
  4. Zahtijeva se od Vlade Crne Gore da definiše odredbe po kojima se na lica, koja su prebolovala COVID-19 i imaju pozitivnu potvrdu serološkog testa na SARS-CoV-2 ne stariju od sedam dana, ne odnose zabrane i ograničenja propisana mjerama.
  5. Zahtijeva se od Vlade Crne Gore da svakoj građanki i građaninu, koji ne želi da koristi prava na izlazak iz objekta stanovanja u vrijeme vjerskih praznika (noći između 24. i 25 decembra, te 5.6. i 7. januara), omogući jednako pravo izlaska iz objekta stanovanja u terminu koji sam/a odabere i u obimu koji se primjenjuje na prava za vjerske praznike.”

PETICIJA

Avatar

Portal Kolašin

Pročitajte još