Ponos Kolašina čeka „bolje“ dane – spolja „gladac“ iznutra „jadac“

 Ponos Kolašina čeka „bolje“ dane – spolja „gladac“ iznutra „jadac“

Foto: Vedran Vujisić

Objekat Spomen Doma je svojim originalnim rješenjima arhitektonska i građevinska prepoznatljivosti ne samo Kolašina i sjevera Crne Gore već i cijele države. Zgrada koja danas služi kao „zgrada Opštine” svojim originalnim izgledom privlači svakog ko dođe u Kolašin, međutim spolja je „gladac” a sa unutrašnje strane „jadac”.

U lokalnoj upravi Kolašina, prepoznaju vizuelnu važnost objekta i koliko sam izgled privlači…

„Svjedoci smo koliko turista, kada krenu iz hotela Bjanka, zastanu da se fotografišu pored Spomen Doma, kao nekog objekta koji se prvi put vidi. Potvrdila je to i anketa koja je preko društvenih mreža prije nekoliko godina, vođena na globalnom nivou, gdje je glasanjem objekat Spomen Doma, izabran među nekoliko najorginalnijih”, saopšteno je iz kabineta Predsjednika Opštine.

Foto: Vedran Vujisić

Ipak, svjesni su i stanja u kojem se objekat nalazi, odnosno nedostataka i nefunkcionalnosti istog…

„Već nakon nekoliko godina nakon izgradnje objekta bilo je jasno da građevinsko rješenje objekta na jednoj strani ima definitivnu arhitektonsku prepoznatljivost a na drugoj nedovoljnu funkcionalnost kada je klima Kolašina u pitanju. Ubrzo se morala desiti i prva građevinska rekonstrukcija”, podsjeća aktuelni predsjednik opštine Milosav Bulatović dodajući da je danas taj objekat u kompletnoj administrativnoj funkciji jer su u njemu smještene kancelarije lokalne uprave, državnih organa kao i političkih partija.

Velika sala odavno nije u funkciji, kaže on, muzejski eksponati su izmješteni a veliki hol je prethodnih godina korišćen za održavanje Tango kampa.

„Na jednoj strani imamo objekat koji odavno nije funkcionalan za administrativno-kancelarijski dio a na drugoj spoljašnji izgled Spomen Doma je i dalje arhitektonska atraktivnost. Moramo podsjetiti da je Spomen Dom nakon što je otvoren bio vlasništvo i briga države, da bi kasnije postao opštinsko vlasništvo”, naglasio je Bulatović.

„U razgovorima sa nadležnim organima a prije svega sa Ministarstvom kulture, pokušavali smo da kandidujemo rekonstrukciju Spomen Doma kao prioritetni projekat. S obzirom na značaj objekta, bilo je razumijevanja za tu našu inicijativu. Vjerujemo da tu inicijativu treba nastaviti, pogotovo nakon što se završi najavljena rekonstrukcija „Stare škole“ – nekadašnje zgrade OŠ Risto Manojlović”, istakao je Bulatović.

Prema riječima Bulatovića, sa pozicije lokalne uprave imaju budžetska ograničenja da sami organizuju tako zahtjevan posao kao što je rekonstrukcija Spomen Doma ali tu inicijativu smatraju stalnim zadatkom lokalne vlasti.

Unutrašnji dio zgrade, daleko od očiju javnosti i turista – Foto: Facebook

Inicijative za rekonstrukciju su uvijek prisutne

Aktuelni ministar Kulture Aleksandar Bogdanović je tokom prošle godine „prepoznao“ stanje i važnost zgrade Spomen doma, prilikom posjete Kolašinu.

On je tom prilikom kazao da Ministarstvo kulture ima informacije o statusu Spomen-doma i da će razmotriti sve opcije kada je riječ o mogućoj rekonstrukciji. Ipak, kako je istakao Opština je opredijelila “Staru školu” kao prioritet u kojoj je 1943. godine konstituisan ZAVNO kao najveći zakonodavni organ Crne Gore, napominjući da je Spomen-dom objekat koji je vrijedan pažnje i poštovanja.

Prime riječima Bogdanovića, za zgradu Spomen doma treba napraviti projektnu dokumentaciju, a možda i kroz neki oblik privatno-javnog partnerstva doći do najboljeg rješenja i najavio da će dio kapitalnog budžeta 2020 godine, biti predviđen za zgradu, „stare škole“, koja je prioritet lokalne uprave.

Međutim, danas smo na manje od trideset dana do završetka 2020. godine a od najavljenih radova na rekonstrukciji „stare škole“ nema ni traga ni glasa….

Procenjivana vrijednost rekonstrukcije 3 miliona eura

Inače, u starim strateškim planovima bila je predviđena rekonstrukcija dijela Spomen doma, odnosno velike kongresne sale u Spomen-domu sa 600 mjesta, koja je decenijama služi kao magacinski prostor. Da bi dobio novo ruho i služio prvobitnoj namjeni, procijenili su autori novijeg razvojnog plana, potrebno je tri miliona eura.

U opisu projekta je između ostalog navedeno “Zgrada Spomen-doma je u veoma lošem stanju, krov prokišnjava, stolarija je dotrajala. Uz sve to, zgrada je krajnje energetski neefikasna”.

Spomen dom bio na „korak“ od besplatne kompletne rekonstrukcije

Podsjećanja radi, tokom 2017.godine Zgrada Spomen doma bila je uvrštena u projekat obnove među 30 najatraktivnijih građevina svijeta. Posjetioci sajta Modern Centry svojim glasovima, mogli su da doprinesu rekonstrukciji tog objekta, odnosno glasalo se koja će od 30 svjetskih građevina dobiti besplatnu obnovu.

Kolašinski Spomen dom je bio na drugom mjestu „u trci“ sa katedralom Svetog Džozefa (Tehnička škola na Tajvanu). Po završetku glasanja Spomen dom je ostao na drugom mjestu sa 8308 glasova, a rekonstrukcija je ipak pripala katedrali na Tajvanu koja je dobila 10527 glasova. Ta originalna ideja da se dođe do sredstava za obnovu Spomen doma u Kolašinu, potekla je od Kolašinca Milana Rakočevića, koji je, predlažući taj objekat, napisao da je riječ o jedinstvenom primjeru “kako je moderna arhitektura stigla i do ruralnog seoskog života i gotovo netaknute prirode” Prema njegovim riječi, Spomen dom je “simbolična poruka smještena u sjeverne planine”.

Foto: Screenshot

Istorija zgrade Spomen Doma

Zgrada Spomen Doma je stara skoro pola stoljeća a izgradnja je posvećena Zasijedanju Zemaljskog Antifašističkog Vijeća Narodnog Oslobođenja (ZAVNO-a) Crne Gore i Boke koje je održano novembra 1943 godine u Kolašinu.

Projektant Spomen Doma je poznati slovenački arhitekta Bogdan Mušić koji je za taj projekta dobio tada prestižnu „Borbinu“ nagradu za arhitekturu.

Zamišljen je kao kombinacija administrativnog i kulturno-muzejskog dijela. U administrativnom dijelu su tada smještene kancelarije lokalne uprave i tadašnjih Društveno-političkih organizacija (Savez komunista, Socijalistički savez radnog naroda,Savez Sindikata, Savez omladine).

U kulturno-muzejskom dijelu bila je Velika sala sa binom sa različite vrste kulturnih sadržaja kao i prostori za muzejske postavke posvećene NOR-u i Socijalističkoj revoluciji.

Avatar

Admin

Pročitajte još