Poslanici oboljeli od kovida glasaće na daljinu

 Poslanici oboljeli od kovida glasaće na daljinu

Foto: FOS Media

Poslanici kojima je, zbog vanredne situacije izazvane epidemijom kovid – 19, ograničena sloboda kretanja, moći će da glasaju na sjednicama Skupštine i njenih radnih tijela na daljinu, predviđeno je dopunama Poslovnika, koje je danas usvojio crnogorski parlament, objavio je portal FOS Media.

Dopune Poslovnika, koje će važiti do 31. decembra, predložili su predsjednici svih poslaničkih klubova.

Taj način glasanja prvi put će biti primijenjen na sjednici parlamenta 2. decembra, kada će mandatar Zdravko Krivokapić obrazložiti program i personalni sastav nove vlade.

Poslanik je dužan najkasnije do početka sjednice da obavijesti predsjednika Skupštine, odnosno radnog tijela, u pisanoj ili elektronskoj formi (e-mail), o postojanju razloga za učestvovanje u radu sjednice na daljinu.

“Sjednica na daljinu sprovodi se putem informacione tehnologije koja omogućava prenos podataka, slike i zvuka u realnom vremenu, takvog kvaliteta da se bez sumnje može utvrditi identitet poslanika koji odlučuje“, kaže se u dopunama Poslovnika.

Skupština na sjednici na daljinu odlučuje javnim glasanjem: upotrebom elektronskog sistema za glasanje, dizanjem ruke, prozivkom ili upotrebom informacione tehnologije.

Dopune Poslovnika predložili su Slaven Radunović, Boris Bogdanović, Branko Radulović, Dragan Ivanović, Miloš Konatar, Danijel Živković, Ivan Brajović, Ervin Ibrahimović i Raško Konjević.

Sjednica crnogorskog parlamenta održana je na Cetinju.

Đeljošaj i Simović podnijeli ostavke

Nik Đeljošaj i Milutin Simović podnijeli ostavke na mjesto poslanika, kazao je predsjednik Skupštine Aleka Bečić na početku sjednice.

Avatar

Portal Kolašin

Pročitajte još