Pošumljavanje Bjelasice, šume su bogatstvo sjevera

 Pošumljavanje Bjelasice, šume su bogatstvo sjevera

Lokalitet nadomak Ski centra Kolašin 1600 i katuna Vranja, od juče je bogatiji za znatni broj sadnica smrče, zahvaljujući još jednoj u nizu ekoloških akcija NVO Natura, a sve u sklopu projekta „Šume sjevera- bogatstvo i odgovornost“ koji realizuje ta NVO u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Akcija pošumljavanja je organizovana u saradnji sa Upravom za šume Crne Gore, Opštinom Kolašin – Sekretarijat zaštite životne sredine, Ski centrom 1600 i NVO Sinjajevinski maraton.

Foto: NVO Natura

„Cilj projekta je doprinos održivom gazdovanju šumama na sjeveru Crne gore kao i povećanje nivoa znanja i svijesti lokalne zajednice o značaju očuvanju šuma i zaštiti od požara”, kazao je izvršni direktor te NVO Mikan Medenica dodajući da je takoše realizovana akcija prikupljanja dvije tone šišarki četinara koje su predate rasadniku u Kolašinu kojim gazduje Uprava za šume Crne Gore.

„Šišarke su sakupljene sa teritorija opština Plav, Pljevlja, Žabljak i Kolašin. U daljem tretmanu u rasadniku iz šišarki će biti izdvojeno sjeme koje će služiti za proizvodnju sadnica četinara u narednom periodu. U okviru projekta započeto je i snimanje kratkog edukativnog filma o problemima izazivanja šumskih požara, zaštite šuma, važnosti pošumljavanja“, ističe Medenica.

Foto: NVO Natura

Planirane su i edukativne radionice, najavljuje Medenica, za učenike osnovnih i srednjih škola o uzgoju i zaštiti šumskog fonda sa akcentom na zaštitu šuma od požara. Radionice će se realizovati kada to bude moguće zbog situacije izazvane korona virusom a uz to biće odštampan i edukativni liflet na temu zaštite šuma koji će biti podijeljen učenicima i građanima.

Foto: NVO Natura
Avatar

Admin

Pročitajte još