Proizvodnja ćumura djelatnost sa perspektivom

 Proizvodnja ćumura djelatnost sa perspektivom

Foto: Espreso.rs

Proizvodnja ćumura na teritoriji kolašinske opštine sve je prisutnija tako da se ne može sa preciznošću saopštiti tačan broj „ćumurana“. Najvidljivije su one koje se nalaze na magistralnom putu Kolašin – Podgorica, tik uz magistralu pored vikend naselja Crkvine. Zbog rada tih ćumurana mnogi su se mještani tokom godina žalili jer kako su govorili, dim ih guši a stvaranjem dimne zavjese preko magistrale ugrožava se i saobraćaj.

Pravljenje objekata „ćumurana“ kao takav nije zakonski regulisan, odnosno objekti se prave bez građevinskih dozvola, neuklopljeni u urbanističke planove i bez elaborata procjene uticaja na životnu sredinu.

Sa druge strane iz lokalne uprave grada na Tari, prepoznaju taj vid proizvodnje i voljni su da pomognu. Kažu da proizvodnja ćumura ima tradiciju na tom području, uglavnom kao dopunska djelatnost na poljoprivrednim gazdinstvima mada u poslednje vrijeme, postaje i djelatnost u koju se sve više ulaže od koje se sve više dobija.

Uzrok tome, smatra predsjednik Opštine Kolašin Milosav Bato Bulatović, je sve veće interesovanje ugostiteljsko-restoranske privrede koji pripremu određene ugostiteljsko-restoranske ponude baziraju pripremom jela na ćumur.

Foto: Portal Kolašin

„Svjedoci smo da je proizvodnja ćumura na području kolašinske opštine, iz godine u godinu sve intezivnija. Sve je više pojedinaca koji se odlučuju da „nalože“ a prethodno ozidaju ćumurane.Radi se o prostom obliku drvoprerade gdje se koristi drvo slabijeg kvaliteta i drvi otpad. Sa pozicije lokalne uprave podržavamo sve preduzetničke djelatnosti kojima se stvaraju nove vrijednosti i ostvaruju zarade.Kada je u pitanju proizvodnja ćumura,onda ćemo preko naši nadležnih Sekretarijata insistirati na povezivanju prozvođača čumura i njihovom institucionalnom organizovanju”, kazao je Bulatović za Portal Kolašin dodajući da iako su voljni da pomogu ipak će insistirati na tome da ta proizvodnja ne smije ugrožavati životnu sredinu,

„Zbog toga treba brižljivo planirati i odredjivati lokacije ćumurana. Kolašin kao područje sa kvalitetnim šumskim etatima, sa višedecenjskom tradicijom u drvopreradi ima razvijenu i tu djelatnost, proizvodnju ćumura.Lokalna uprava će u skladu sa svojim mogućnostima podržavati i ovu djelatnost nastojeći da se na pravi način uspostave njeni organizacioni okviri”, istako je Bulatović i dodao da državni organi imaju nadležnosti da preciziraju način rada ćumurana i da prate poštovanje propisa.

„Zajedničkim naporima uvijek se mogu naći rješenja kako bi se i proizvodio ćumur i štitila životna sredina”, poručio je predjsednik opštine.

Jedan od proizvođžaća ćumura Milija Bijelić iz Kolašina, koji je nedavno prestao da se bavi tim poslom baš zbog nedostatka bilo kakve institucionalne povezanosti i podrške, kaže da je to „crni posao”.

Foto: Portal Kolašin

„Imao sam svoju ćumuranu šest godina, ali sam morao da odustanem. Od proizvodnje ćumura niko ne može da se obogati, već jednostavno služi da porodica preživi, a koliko je težak posao suvišno je govoriti”, objašnjava Bijelić dodajući da je bilo instituacija da mu pomognu na bilo koji način, uprkos težini posla nastavio bi sa proizvodnjom.

„Samo da je bilo neke pomoći pa makar u plasiranju gotovog poizvoda, sve bi bilo drugačije. Sa jedne strane morao sam da nabavljam drvni otpad, da radim na ćumurani a onda pored puta da prodajem ćumur. Da je iko nadležan i jedna služba ponudila pomoć, to bi već bila neka ozbiljnija priča i nastavio bih da radim, ali ovako više nijesam mogao da izdržim”, zaključio je on dodajući da ukoliko lokalna uprava uspostavi neki vid organizovanja, rado bi razmislio da ponovo „naloži”.

Avatar

Admin

Pročitajte još