Projekti Službe menadžera Opštine Kolašin – Unapređenje sistema upravljanja vanrednim situacijama (1. dio)

 Projekti Službe menadžera Opštine Kolašin – Unapređenje sistema upravljanja vanrednim situacijama (1. dio)

Foto: Vedran Vujisić

Efikasna lokalna samouprava može dobro razvijenim planiranjem i razvojem projekata obezbijediti znatan priliv bespovratnih sredstava iz fondova Evropske unije (EU), ali i drugih donatora, saopšteno je iz Službe menadžera opštine Kolašin, gdje već dvije godine vrijedno rade na pripremama i realizaciji niza projekata koji su finansirani kroz sredstva EU.

„Sredstva pomoći EU nijesu sredstva u smislu jednokratne pomoći, pa je radi njihovog efikasnog korišćenja neophodno dugoročno planirati, predviđati buduće potrebe i nastojati da se iz realizacije jednog, stvori potreba za realizacijom narednog projekta. Upravo zbog toga, uloga opštinskog menadžera i njegove službe, koji treba da predviđaju potrebe i koriste dodatne izvore finansiranja, postaje sve značajnija“, saopšteno je iz te službe.

„Rukovodstvo Opštine Kolašin je prepoznalo značaj formiranja Službe menadžera, iz razloga što su EU fondovi važna tema za svakog građanina Crne Gore zbog podrške realnim ciljevima koji se strateški žele ostvariti kroz te instrumente. Služba menadžera je od svog osnivanja nastojala da apliciranjem na javne pozive za dodjelu bespovratne finansijske podrške, opštinu Kolašin učini “vidljivom” na EU platformi“, kazao je za Portal Kolašin menadžer Opštine Kolašin Veljo Jovanović.

Opština Kolašin je do sada dobila podršku za niz projekata, dok je za samo četiri projekta obezbijeđeno preko 600.000 eura. Jedan od tih projekata je i Unapređenje sistema upravljanja vanrednim situacijama u opštini Kolašin, ukupne vijednosti 9.459,78 EUR.

„Sa tim projektom je konkurisano na poziv Ministarstva unutrašnjih poslova za raspodjelu sredstava fonda sredstava za zaštitu i spašavanje“, kazao je Jovanović.

Uspješno upravljanje vanrednim situacijama, navodi se u opisu projekta, zavisi od dobro uravnotežene kombinacije ljudskih kapaciteta i opreme. Da bi bilo koja organizacija mogla da kontroliše takve slučajeve i bude efikasna, važno je da joj se obezbijede odgovarajući alati i oprema za reagovanje i spašavanje.

Pripadnici Službe zaštite u nedavnoj akciji – Foto: Služba zaštite

„Zbog nepristupačnosti terena i velikog područja opštine Kolašin koja ima 897 km² ne postoji mogućnost pravovremenog reagovanja na svim lokacijama, posebno ukoliko uzmemo u obzir veliko bogatstvo planinskim oblastima, ali i činjenicu da je Kolašin prepoznato turističko mjesto. Postojeća oprema koju posjeduje Služba zaštite i spašavanja je u veoma lošem stanju i zastarjela, pa je gotovo i neupotrebljiva, što direktno utiče na bezbjednosnu situaciju. Tokom sprovođenja predložene akcije poboljšaće se tehnički kapaciteti Službe, jer će spasioci dobiti adekvatnu zaštitnu, planinarsko-spasilačku i ski opremu koja će omogućiti veću zaštitu i bezbjednost, kao i poboljšanje prevencije, reagovanja i spašavanja u opštini Kolašin“, objasnio je Jovanović važnost pomenutog projekta dodajući da kroz realizaciju istog posebna pažnja biće posvećena obezbjeđivanju potrebne spasilačke opreme kako bi odgovor na hitne intervencije bio brži i efikasniji, a građani i turisti se osjećali bezbjedno i zaštićeno.

Služba zaštite i spašavanja je odgovorna da na teritoriji opštine Kolašin, ističe Jovanović, profesionalno obavlja poslove spašavanja od saobraćajnih nesreća, poplava, požara i drugih katastrofa.

„Ona predstavlja važnu kariku u pomaganju stanovništvu koje je ugroženo vanrednim situacijama, pa je stoga od izuzetne važnosti poboljšati sistem za prevenciju, reagovanje i spašavanje. U okviru projekta biće nabavljena planinarsko-spasilačka i ski oprema: pojasevi, šlemovi, desenderi, malpe, blokeri, klizači, gurtne, užad, karabinjeri, lampe, torbe, ski kacige, naočare, jakne, pantalone, cipele i rukavice. Projekat je pozitivno ocijenjen, a realizacija će početi sredinom ferbuara 2021”, najavio je menandžer opštine Kolašin.

O ostalim projektima koji su u fazi realizacije ili čija realizacija predstoji možete pročitati u narednim danima na Portalu Kolašinu.

Avatar

Admin

Pročitajte još