Projekti Službe menadžera – Punionicom za električna vozila Kolašin upotpunio turističku ponudu (4. dio)

 Projekti Službe menadžera – Punionicom za električna vozila Kolašin upotpunio turističku ponudu (4. dio)

Foto: Vedran Vujisić

U cilju zaštite životne sredine, služba menadžera opštine Kolašin kroz projekat „Razvoj niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori“, ukupne vrijednosti od 10.000 eura, uspjela je da dobije prvu i jedinu punionicu za električna vozila u Kolašinu.

Naime, kako je saopšteno iz te službe, u okviru pomenutog projekta koji realizuje Program za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP), u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma, uz finansijsku podršku Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF), opština Kolašin je dobila sredstva za sufinansiranje postavljanja punionice za električna vozila.

„Punionica je krajem 2019. godine postavljena u centru grada u ulici Mirka Vešovića. Nabavku punionice finansirao je donator, dok su potrebne dozvole, pripremni radovi i troškovi punjenja vozila za prvu godinu finansirani iz budžeta Opštine Kolašin“, kazao je Veljo Jovanović, menadžer opštine Kolašin.

Foto: Screenshot sa Google mape

Prema njegovim riječima, prelaskom na niskokarbonski turizam i podsticanjem otvaranja zelenih radnih mjesta u velikoj mjeri će se uticati na podizanje svijesti stanovništva o značaju čiste životne sredine.

„Prema podacima iz 2018. godine, u Crnoj Gori je registrovano oko 126 električnih vozila, međutim interesovanje turista za postojanje e-punionica je iz godine u godinu sve veće, pa je Kolašin na ovaj način upotpunio turističku ponudu i postao poželjna destinacija za vlasnike vozila na električni pogon. U vezi sa tim, na sajtu Turističke organizacije Kolašin postoji informacija o lokaciji e-punioce u našoj opštini.

Služba menadžera opštine radi na više projekata

Pored ovog i ostalih projekata, Služba menadžera, ističe Jovanović, učestvovala je u pripremi velikog broja projektnih predloga upućenih ambasadama, ministarstvima i drugim potencijalnim donatorima. Posebno je važno istaći dva odobrena projekta, „Biciklom kroz Kolašin“ koji smo pripremali za TO Kolašin i „Dani Mila Boškovića“ za Centar za kulturu Kolašin.

„Služba je učestvovala i u pružanju konsultantske pomoći nezaposlenim osobama sa evidencije Biroa rada pri izradi biznis planova u okviru projekta „Program grantova za zapošljavanje“, koji se finansira iz pretpristupnih fondova EU. Finansijsku podršku za pokretanje sopstvenog biznisa dobilo je 12 nezaposlenih osoba iz naše opštine. Pored toga, dio smo i lokalnog partnerstva za zapošljavanje (LPZ) koji je formiran u okviru projekta EU SOPEES „Dalji razvoj lokalnih inicijativa za zapošljavanje u Crnoj Gori“, a koji učestvuje u pripremi Strategije zapošljavanja opštine Kolašin 2021-2025.”, istče Jovanović.

„Služba menadžera trenutno priprema projekat koji se odnosi na zapošljavanje teško zapošljivih kategorija, pri čemu će se pomoći i poslodavcima u našoj opštini, što je posebno važno ako uzmemo u obzir trenutnu situaciju izazvanu pandemijom virusa COVID-19. Predlog tog projekta je u pripremi, stoga ne možemo dati više informacija prije samog ocjenjivanja“, kazao je za Portal Kolašin Jovanović ističući da još pet projektnih predloga čeka na evaluaciju, o čemu će javnost Kolašina biti naknadno informisani.

Avatar

Admin

Pročitajte još