Protestuju 26 dana, traže pomoć nove vlasti

 Protestuju 26 dana, traže pomoć nove vlasti

Foto: Sačuvajmo Sinjajevinu

Izvor: FOS Media

Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu pozvala je predstavnike nove vlasti da, kako su naveli, pod hitno shvate ozbiljnost situacije na planini, gdje već 26 dana i noći traje protest zbog namjere ministra odbrane Predraga Boškovića da organizuje vježbu.

„Mještani i ekološki aktivisti su već zaustavili plan da se vježba održi u oktobru, te dokazali da su spremni da budu žive mete kako bi odbranili svoju planinu. Riješenost je toliko jaka da smo spremni i na štrajk glađu kako bi zaštitili našu planinu“, navodi se u saopštenju GI Sačuvajmo Sinjajevinu. 

Pripadnici Vojske, kako kažu, su i danas raspoređeni po planini, a dolazili su i prethodnih dana, „ne radeći ništa osim što ih neko šalje da prkose mještanima“.

„Kako bi ove provokacije stale i kako bi se zaustavilo dalje urušavanje ugleda vojske među narodom, pozivamo predsjednika Skupštine Aleksu Bečića da što prije zakaže sjednicu Skupštine na kojoj će se izglasati vlada mandatara Zdravka Krivokapića. Ovaj zahtjev upućujemo jer vjerujemo u datu riječe predstavnika nove vlasti da poligona na Sinjajevini neće biti i vjerujemo da novi ministar odbrane, za razliku od prethodnog, neće tjerati mak na konac sa narodom, već da će biti na strani naroda“, stoji u saopštenju.

GI Sačuvajmo Sinjajevinu zbog toga traži da se pod hitno zaštite životi ljudi koji preotestuju na Sinjajevini.

„Da se na taj način nova vlast na samom početku mandata pokaže i dokaže da joj je stalo do građanina i njegovog interesa. To će najbolje dokazati tako što će odmah po konstituisanju Vlade poništiti odluku o vojnom poligonu na Sinjajevini, a potom u daljoj proceduri proglasiti je za regionalni park prirode“, poručuju iz GI Sačuvajmo Sinjajevinu.

Avatar

Portal Kolašin

Pročitajte još