RTCG ima preko 700 zaposlenih na neodređeno vrijeme

 RTCG ima preko 700 zaposlenih na neodređeno vrijeme

Foto: RTCG

Javni servis je na kraju prošle godine imao 729 zaposlenih na neodređeno vrijeme, što je, prema ocjeni sagovornika Dana, previše jer ta medijska kuća može izvršavati obaveze sa 500 do najviše 550 radnika.

Prema saznanjima Dana, u RTCG je sistematizacijom koju je predložio aktuelni menadžment na čelu sa Božidarom Šundićem bilo planirano da se čak broj zaposlenih poveća na 858, pa je ta brojka nakon negodovanja sindikata (jer bi to dovelo u pitanje zarade sadašnjih radnika) smanjena na oko 780.

Ta sistematizacija nije usvojena i, kako stvari stoje, sačekaće novo rukovodstvo, odnosno generalnog direktora i novi saziv savjeta Javnog servisa.

U Sindikatu RTCG Dan juče nije mogao dobiti nikakvu informaciju o novoj sistematizaciji, a ta radnička organizacija je ranije aktuelnom menadžmentu poručila da sa njima mogu razgovarati samo o usaglašavanju kolektivnog ugovora sa Zakonom o radu i ni o čemu više.

Bivši član Savjeta RTCG i nekadašnji radnik i predsjednik sindikata Vesko Vujanović za Dan kaže da je Javni servi svojevremeno imao oko 1.800 zaposlenih, a da danas u vrijeme digitalizacije može raditi sa najviše 500 do 550 ljudi.

“Kada sam bio na čelu sindikata osmislio sam i realizovao socijalni program, zahvaljujući kojem je oko 350 radnika dobrovoljno otišlo, tako nešto je potrebno i sada. RTCG sada treba definitivno kadrovska optimizacija”, rekao je Vujanović.

Predsjednik Savjeta RTCG Ivan Jovetić kaže da je izvjesno da postoji značajno veći broj zaposlenih u RTCG nego što je potrebno, a da je optimalan broj zaposlenih moguće utvrditi tek nakon ozbiljne analize.

Savjet je, kako kaže, predlagao da se u taj proces uključi Evropska radio-difuzna unija, njihovi eksperti, konsultantske kuće sa iskustvom i da se uvaži kontekst digitalizacije.

“Smatram da broj zaposlenih treba smanjivati posmatrano sa više različitih ekonomskih aspekata. Način obuhvata sprovođenje analize postojećih i potrebnih radnih mjesta, utvrđivanje optimalnog broja zaposlenih kao i definisanje uslova i otpremnina”, rekao je Jovetić.

Član Savjeta RTCG Bojana Jokić navodi da RTCG sa honorarno angažovanim zaposlenih broji gotovo 900 radnika. Ona ne može da kaže koliko ih je višak s obzirom na to da sistematizacija radnih mjesta još nije privedena kraju.

“Ali mogla bih uporediti sa javnim emiterima iz regiona gdje je, na primjer u Srbiji, koja broji gotovo sedam miliona stanovnika, u PTC zaposleno 3.500 ljudi. U Hrvatskoj, koja ima4,5 miliona stanovnika, HRT zapošljava 3.600 radnika i u obje zemlje se insistira na smanjenju zaposlenih i problematizuje višak radne snage”, objašnjava Jokić.

Avatar

Portal Kolašin

Pročitajte još