Sa Joanikijem u hramu pričali o očuvanju mira na Cetinju na Badnji dan

 Sa Joanikijem u hramu pričali o očuvanju mira na Cetinju na Badnji dan

Foto: SPC

Čelnici bezbjednosnog sektora sastali su se 4. januara sa administratorom Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikijem u Hramu Hristovog Vaskrsenja, s ciljem da zajednički dogovore model kako da se na Badnji dan ne ugrozi bezbjednosna situacija.

Pobjeda piše da su ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović i v.d. direktora Uprave policije Vesko Damjanović s Joanikijem razgovarali u Hramu Hristovog Vaskrsenja.

„Imali smo sastanak u kancelarijama Mitropolije crnogorsko-primorske, koje se nalaze ispod Hrama, da bi razgovarali o bezbjednosnoj situaciji pred loženje badnjaka“, potvrdio je za Pobjedu Damjanović.

Ističe da su imali saznanja da može da dođe do usložnjavanja bezbjednosne situacije tokom loženja badnjaka na Cetinju.

„Situaciju su usložnjavali i dopisi NVO Montenegro internešnal, koja je gradonačelniku prijestonice Aleksandru Kašćelanu dala rok do 6. januara da se isele sveštenici SPC iz Cetinjskog manastira, a bio je zahtjev CPC da lože badnjake ispred Manastira“, objasnio je Damjanović.

S druge strane, dodaje on, postojala je opasnost da se u većem broju okupe vjernici koji bi im to onemogućili.

„Razlog našeg sastanka je bio da tražimo od njih da pozovu svoje vjernike da kući, u svojim domovima slave Božić, da se ne usložnjava situacija. Saopštili smo im da je za bezbjednost objekata i građana zadužena policija, a ne pristalice jedne ili druge crkve. To je bio povod sastanka, koji je sjutradan imao rezultat“, kazao je Damjanović.

U utorak, 5. januara, dodaje on, sveštenstvo SPC je saopštilo da poziva vjernike da Badnji dan slave kući.

„Naveli su da će samo oni i Cetinjani ložiti badnjake“, rekao je Damjanović.

Kategoričan je da su ministar Sekulović i on jasno stavili do znanja Joanikiju i ostalom sveštenstvu da se pravo u Crnoj Gori dokazuje na sudu i nadležnim institucijama, a ne na ulicama.

Prof. dr Velimir Rakočević, koji je nekada bio službenik Uprave policije, kaže da se, iako vrlo rijetko, dešavalo i u prethodnom periodu da odu starješine i sa vjerskim poglavarima obave razgovor kako obezbijediti sigurnost skupova koji nose bezbjednosni rizik.

„Pravilo je, ipak, da se razgovori obavljaju u službenim prostorijama“, rekao je Rakočević.

Pobjedin sagovornik vjeruje da je sastanak u Hramu „vjerovatno gest dobre volje dužnosnika policije učinjen da bezbjednost bude očuvana“.

Susret ministra unutrašnjih poslova i v.d. direktora Uprave policije sa administratorom Mitropolije crnogorsko-primorske doskorašnji predsjednik i član Savjeta za građansku kontrolu rada policije mr Aleksandar Saša Zeković, prepoznaje kao profesionalni pristup kojim se željelo preventivno djelovati i osigurati efikasno i uspješno postupanje policije.

Avatar

Portal Kolašin

Pročitajte još