Sabor SPC danas bira patrijarha, evo kakva je procedura

 Sabor SPC danas bira patrijarha, evo kakva je procedura

Foto: Tanjug

Sveti arhijerejski Sabor SPC na kome će biti izabran novi patrijarh SPC, 46. po redu, biće održan danas u kripti Hrama Svetog Save, u Beogradu sa početkom u 12 sati.

Sveta liturgija počeće u 9 sati. 

Ovo će biti prvi put da se Sabor održava na nekoj lokaciji van Patrijaršije, a kao razlog za to što je izabran Hram Svetog Save je pandemija kovida i pogodniji uslovi koji postoje u ovom velikom prostoru da bi se sprovele mjere zaštite, prenosi RTS.

Saborom će predsjedavati episkop sremski Vasilije, zato što je episkop šabački i admnistrator Eparhije valjevske Lavrentije hospitalizovan u Kliničkom centru Srbije.

Kandidati za patrijarha mogu biti svaki od 30 arhijereja sa najmanje pet godina eparhijske službe, a pravo da glasa ima njih 39, koliko Sabor broji članova.

Po proceduri prvo arhijereji biraju između sebe sve dok ne izaberu tri kandidata, a vrijeme za to nije ograničeno.

Uslov za izbor je nadpolična većina prisutnih vladika. Po izboru tri kandidata njihova imena se stavljaju u jevanđelje iz koga koverat sa imenom izvlači monah iz nekog manastira za koga vlada mišljenje da je veliki duhovnik.

Mitriopolit dabrobosanski i čuvar patrijaršijskog trona SPC Hrizostom kao zanimljivost ističe da je patrijarh Pavle posle devetog glasanja ušao kao treći kandidat u uži izbor trojice.

„Mi iskažemo svoju volju, a Bog će reći ko će biti“, navodi Hrizostom. 

Izbor dolazi posle tri mjeseca od upokojenja patrijarha Irineja, kako je i po ustavu Crkve predviđeno

Avatar

Portal Kolašin

Pročitajte još