Sačuvajmo Sinjajevinu povodom mjesec dana protesta: Sačuvaćemo je makar morali ginuti za nju

 Sačuvajmo Sinjajevinu povodom mjesec dana protesta: Sačuvaćemo je makar morali ginuti za nju

Foto: FOS Media

Čuvari Sinjajevine već mjesec dana ničija su briga, jer odlazeća vlast čini sve da ih iscrpi i pokoleba u namjeri da odbrane planinu, dok novoizabrana kao da ne žuri da preuzme vlast i tako spasi živote građana koji od 16. oktobra protestuju na lokaciji Margita na Sinjajevini. Predstavnici nove vlasti su nas posjetili i podržali na početku protesta, na čemu smo im zahvalni, ali od njih očekujemo i konkretnije korake, a to je da preuzmu vlast, ponište odluku o vojnom poligonu na Sinjajevini i dokažu da su istinski predstavnici naroda, saopštili su iz Građanske inicijative Sačuvajmo Sinjajevinu, objavio je portal FOS Media.

Kako navode u saopštenju, Logor na Margiti koji je podignut 15. oktobra je postao dio njih i nije napušten ni na trenutak, iako su se temperature noću spuštale nekoliko podioka ispod nule.

„Upravo to sa jedne strane pokazuje našu odlučnost da Sinjajevinu spasimo od uništavanja bojevom municijom, a sa druge nebrigu odlazeće Vlade koja je u tehničkom mandatu i buduće, koja odugovlači sa formiranjem Vlade, dok se građani smrzavaju braneći na Margiti ljepotu i bogatstvo Crne Gore. Neko u ovoj državi mora konačno shvatiti da su u igri ljudski životi, koji su iznad nečije želje da bude ministar ili da dobije fotelju “po dubini”.

Prošle sedmice smo, sa narodnog zbora, pozvali čelnike pobjedničkih partija i nosioce pobjedničkih lista da samo na 24 sata dođu i budu naši gosti, ali to tokom sedmice za nama nije uradio ni jedan lider. Razumijemo obaveze, ali da su došli, možda bi nakon što sjednu na hladan kamen na Sinjajevini umjesto traženja fotelja po dubini, odlučili da hitno firmiraju Vladu i sačuvaju živote svojih građana koji na visini od 1.700 metara protestuju mjesec dana i noći. Tome bi dokazali da građani više neće morati golim životima da brane potencijale ove države, uprkos promjenama koje su izglasane 30. avgusta, a koje i dalje čekamo.

Kolašinci na Sinjajevini, Foto: Facebook / Screenshot

Na narodnom zboru ljudi koje je na Margiti okupila Sinjajevina i dug koji imamo prema njoj, dogovoreno je da se planina ne napušta do povlačenja zapanjujuće odluke Vlade Crne Gore, da se najveći balkanski pašnjak, koji se nalazi u rezervatu biosfere rijeke Tare i predstavlja apsolutni biser biodiverziteta na kontinentu, pretvori u poligon.

Zbog poštovanja novih mjera Nacionalnog koordinacionog tijela donijetih u cilju suzbijanja širenja koronavirusa odlučili smo da na Margiti ostanu samo četiri čuvara Sinjajevine, od koji su se trojica – Vladeta Vlado Bojić, Radoš Rašo Vučinić i Radoje Pujo Čobeljić, još prije mjesec zakleli da će, ako treba, za Sinajevinu dati život.

U Logoru II napravljenom na Bunarinama, takođe će biti narodna straža, a ostali će biti na lokacijama sa kojih vrlo brzo mogu doći da brane planinu, ako odlazeći multipraktik ministar krene da sprovede u dijelo svoj suludi uništiteljski naum i izvede minobacače na Sinjajevinu.

Bez obzira što smo prepušteni sami sebi, još jednom, sa Sinjajevine poručujemo da ćemo je sačuvati, makar za nju morali da damo živote“, navode iz GI Sačuvajmo Sinjajevinu u saopštenju.

Avatar

Portal Kolašin

Pročitajte još