SAD izvršile vazdušni napad u istočnoj Siriji: Ubijeno 17 proiranskih boraca

 SAD izvršile vazdušni napad u istočnoj Siriji: Ubijeno 17 proiranskih boraca

Foto:

Američka vojska izvela po nalogu predsjednika Džoa Bajdena vazdušne udare u istočnoj Siriji na objekte za koje Pentagon kaže da pripadaju proiranskoj miliciji.

Vazdušni udar predstavlja odgovor na raketni napad na američke mete u Iraku i bio je ograničenih razmera, moguće da ne bi došlo do eskalacije, prenosi Rojters. Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je da je u tim napadima ubijeno 17 proiranskih boraca.

„U napadima su uništena tri kamiona municije (…) Mnogo je poginulih“, rekao je direktor Opservatorije Rami Abdel Rahman.

Napad je potvrdio i portparol Pentagona Džon Kirbi.

„Po nalogu predsjednika Bajdena, američka vojska ranije večeras izvela je vazdušne napade na infrastrukturu koju koriste militantne grupe uz podršku Irana u istočnoj Siriji“, rekao Kirbi.

On je najavio da će Bajden djelovati u cilju zaštite američkih i koalicionih vojnika.

„U isto vrijeme djelovali smo na određen način sa ciljem da dođe do deeskalacije ukupne situacije na istoku Sirije i Iraku“, dodao je Kirbi.

On je rekao da su u napadima uništeni mnogi objekti na graničnom kontrolom punktu koje koriste proiranske grupe kao što su Kataib Hezbolah i Kataib Sajid el Šuhada.

Avatar

Portal Kolašin

Pročitajte još