Šansa za novu Vladu da dokažu poštovanje zakona

 Šansa za novu Vladu da dokažu poštovanje zakona

Foto: Portal Kolašin

Mještani MZ Bare Kraljske su i sa današnjeg skupa poslali poruku koncesionarima da njihovi protesti neće prestati sve dok se ugovor o koncesiji za izgradnju male hidroelektrane (mHE) ne raskine a novoj Vladi da je upravo situacija u Barama Kraljskim šansa da se dokažu da će poštovati zakon.

Oni su se kao i proteklih nedelja okupili pored Čestogaza, gdje sprečavaju podgoričku firmu „Dekar“ da gradni mHE. Ta podgorička firma je takođe spriječena da gradi i na vodotocima Crnja i Ljubaštica. Mještani su još prije četiri mjeseca zauzeli jedinstven stav i spriječili nastavak radova i od tada imaju danonoćne straže kao i nedeljne protesne skupove.

Mještani se nadaju da će nova Vlada, odnosno predloženi ministar ekologije Ratko Mitrović, doći u Bare Kraljske i da će pružiti mještanima podršku. Njihova očekivanja se zasnivaju na tome, jer je Mitrović projektant sve tri mHE u Barama Kraljskim a nedavno je za medije izjavio da „takav model proizvodnje električne energije danas smatra neprihvatljivim.“.

Foto: Privatna arhiva

„Naši protesti se neće zaustaviti sve dok se ne raskine koncesioni ugovori. Na Čestogazu je napravljena čista krađa. Krade se javno dobro, uzurpirana je privatna imovina, na terenu su „predimenzionirane“ cijevi. Ovo je prava šansa za novu Vladu da dokaže da će se stvari raditi u okviru zakona, pošto je činjenica da je više puta prekršen vezano za ove projekte…“, poručio je sa današnjeg skupa predsjednik MZ Bare Kraljske Milovan Labović.

Višemjesečno ćutanje nadležnih institucija na zahtjeve mještana Bara Kraljskih, kazao je Vladimir Novović, se nastavlja, dodajući da im još niko nije odgovorio na zahtjeve koje su uputili a kamoli da je neko preuzeo odgovornost.

„Niko se od nadležnih nije oglasio da kaže da je ovo što radimo dobro ili nije dobro, da smo u pravu ili da nijesmo. Mještani Bara Kraljskih i ostalih sela, koji imaju slične probleme sa projektima  kojima se devastira prostor, poručuju da nikakve ucjene i uslovljavanja od koncesionara neće trpjeti. Budućnost ovog kraja za par stotina metara asfalta nećemo dati. Cijevi neka uzmu i ponesu, jer su samo one njihove i neka saniraju ogromnu štetu koju su napravili“, poručio je Novović.

„Nema cijene po kojoj bi mještani Kraljskih Bara prodali svoju budućnost i svoje vode. Obaveza lokalne uprave je da unaprijedi putnu infrastrukturu i stvori uslove za život ljudi na ovom području. Nadamo se da se nova vlast neće oglušiti o naše zahtjeve i našu pravednu borbu. Otpočeli smo ovu borbu prije skoro četiri mjeseca , kad nijesmo znali ko će pobijediti na izborima…Predstavnici bivše vlasti pokušali su da kupe vrijeme pred izbore praznim obećanjima“, rekao je Zoran Mićović.

Avatar

Portal Kolašin

Pročitajte još