Sjednica Skupštine o tužilačkim zakonima se neće održati sjutra

 Sjednica Skupštine o tužilačkim zakonima se neće održati sjutra

Foto: Skupština CG

Vanredne sjednice Skupštine 18. februara, na kojoj je trebalo da se razmatraju izmjene tužilačkih zakona, neće biti jer su poslanici Demokrata, SNP-a, GP URA i Prave Crne Gore odustali od zahtjeva za njeno održavanje.

Oni su, u pismu šefu parlamenta Aleksi Bečiću, naglasili da predloženi zakoni ostaju u skupštinskoj proceduri i da se ne povlače, ali da je njihovo razmatranje, zbog konsultacijama sa evropskim partnerima, neophodno odložiti u primjerenom roku.

Kao razlog odustajanja navode zahtjev Vlade da se, na kraći rok odloži razmatranje predloženih zakona, „kako bi Vlada, koja po Ustavu vodi unutrašnju i spoljnu politiku, bila u mogućnosti da obavi neophodne konsultacije sa evropskim partnerima saglasno Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Crne Gore i EU, kao i drugim obavezama iz evropske agende, a sa ciljem da ne dođe do ugrožavanja evropskog puta Crne Gore, odnosno strateških državnih interesa.

„Ovim putem Vas kao podnosioci zahtjeva za vanredno zasijedanje Skupštine Crne Gore za 18. februar 2021. godine, obavještavamo da odustajemo od zahtjeva za navedeno vanredno zasijedanje Skupštine. Samim tim, imajući u vidu da više ne postoje formalne pretpostavke, odnosno minimum 27 poslanika koji zahtijevaju vanredno zasijedanje Skupštine, molimo Vas da obavijestitie poslanike da se sjednica Trećeg vanrednog zasijedanja u 2021. godini za 18. februar neće održati“, piše u dopisu.

Poslanici tih stranaka vladajuće većine navode kako niko od njih nema dilemu da su organizacione i kadrovske promjene u tužilaštvu neophodne i neminovne, ali i da se reforme moraju izvršiti nakon konsultacija sa evropskim partnerima, saglasno potpisanim sporazumima sa EU i preuzetim obavezama.

Avatar

Portal Kolašin

Pročitajte još