Sjutra počinje isplata penzija

 Sjutra počinje isplata penzija

Isplata penzija za oktobar počeće sjutra, saopšteno je iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja.

Prosječna penzija iznosi 290,96 eura, a ukupna sredstva potrebna za isplatu prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja su 36,24 miliona eura.

– Ističemo da je Fond penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore, u uslovima pandemije koronavirusa i drastično smanjenih kadrovskih kapaciteta, uspio da vanrednim naporima u potpunosti okonča aktivnosti na punoj implementaciji Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, te su isplatom penzija za oktobar 2020. godine obuhvaćene sve kategorije korisnika prava na koje su se izmjene zakona odnosile – saopšteno je iz Fonda PIO.

S tim u vezi, Fond penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore donio je 662 rješenja za penzionere koji su po prvi put ostvarili pravo na penziju po propisima koji su stupili na snagu 12. avgusta 2020. godine, za 1.149 penzionera kojima je rješenjem ponovo određen iznos penzije po članu 200a i za koje je izvršen preračun razlike za isplatu. Donešena su i rješenja o okončanju postupka za 234 penzionera kojima je u oktobru isplaćena akontacija.

– Prema tome, isplatom prava za oktobar 2020. godine, Fond je obezbijedio da sve stranke, nezavisno od datuma početka primjene novog softverskog rješenja za primjenu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, ostvare sva prava – zaključeno je u saopštenju.

Avatar

Portal Kolašin

Pročitajte još