Slučaj izgradnje mHE u Barama Kraljskim poslat Ombudsmanu na odlučivanje

 Slučaj izgradnje mHE u Barama Kraljskim poslat Ombudsmanu na odlučivanje

Foto: Privatna arhiva

Svjetski fond za prirodu WWF Adrija i NVO Eko-tim u ime dijela mještana sela Bare Kraljske u opštini Kolašin uputili su pritužbu Zaštitniku ljudskih prava i sloboda Crne Gore, koja se odnosi na rad Vlade Crne Gore, Ministarstva ekonomije kao i Osnovnog državnog tužilaštva u Kolašinu, a u odnosu na projekte malih hidroelektrana, prenosi portal PCNEN.

U proteklom periodu mještani su uputili veliki broj zahtjeva Vladi Crne Gore i Ministarstvu ekonomije za zasutavljanje radova na izgradnji projekata mHE, ali kako mještani navode, oni mjesecima ne dobijaju nikav odgovor od strane ovih institucija. Takođe, u septembru ove godine, predsjednik mjesne zajednice Bare Kraljske, predao je krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužilaštvu u Kolašinu, koje još uvijek nije donijelo odluku u odnosu na istu. Mještani su očajni i nemoćni, jer ih institucije ne čuju i ne reaguju.

„Smatramo da je nepostupanjem državnih organa povrijeđeno pravo na zdravu životnu sredinu mještana Bara Kraljskih kao i mogućnost uticanja prilikom odlučivanja o pitanjima značajnim za životnu sredinu. Ovo pravo je garantovano Ustavom Crne Gore kao najvišim pravnim aktom ove države i brojnim međunarodnim pravnim aktima iz oblasti zaštite životne sredine”, navode WWF Adrije i Eko-tima.

Podsjećamo javnost da je Vlada Crne Gore  2008. godine dodijelila koncesiju kompaniji Dekar doo za izgradnju 3 male hidroelektrane (mHE) na rijeci Crnji i njenim pritokama u Barama Kraljskim. Izgradnja ovih mHE planirana je unutar Parka prirode “Komovi”. Cijelo područje Parka Prirode “Komovi” odlikuje se jedinstvenim prirodnim, geološkim i kulturno-istorijskim vrijednostima kao i bogatstvom biodiverziteta.

Koncesionar je započeo radove 2020. godine, 12 godina nakon odobravanja koncesije.  Ubrzo nakon početka radova, u julu 2020. godine, lokalne zajednice su započele sa organizacijom nedeljnih protesta sprečavajući radove i devastaciju rijeka.

Kada su u pitanju mHE derivacionog tipa nekoliko kilometara riječnog toka se preusmjerava u cijevi, ostavljajući suvo riječno korito ili sa nedovoljnim protokom vode za opstanak živog svijeta. Na ovaj način lokalne zajednice ostaju bez vode ili bez dovoljne količine vode za navodnjavanje, napajanje stoke, vodosnabdijevanje i druge životne potrebe koja predstavlja osnovni uslov za život lokalnih zajednica i osnovno ljudsko pravo. U pravnim sistemima nije dozvoljeno korišćenje jednog prava na štetu drugog prava.

“Ovakvim načinom izgradnje mHE smatramo da su povrijeđena ljudska prava mještana, jer uskraćivanje prava na zdravu životnu sredinu ima direktni uticaj na čovjeka i njegovo prirodno okruženje. Naime, mora se voditi računa o jednakom pravu na korišćenje prirodnih vrijednosti i život u zdravoj životnoj sredini i fer odnos prema pojedincima pri raspodjeli negativnih posljedica korišćenja prirodnih vrijednosti. Vjerujemo da će Zaštitnik, samostalno i nezavisno, na načelima pravde i pravičnosti preduzeti sve mjere za utvrđivanje eventualne povrede prava na zdravu životnu sredinu”, ukazuju iz WWF Adrije i Eko-tima.

Avatar

Portal Kolašin

Pročitajte još