Smrtnost od korone u februaru povećana 70 odsto

 Smrtnost od korone u februaru povećana 70 odsto

Foto: FOS Media

U Crnoj Gori je od posljedica virusa korona u februaru preminulo čak 210 građana, od čega juče 12, što je u odnosu na januar povećanje za 70 odsto, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje.

U Crnoj Gori je početka epidemije preminulo 1.015 inficiranih kovidom.

Da epidemija i pored strožih mjera, zaključavanja osam gradova i zatvaranja u gostiteljskih objekata, uzima maha pokazuje sve veće opterećenje kapaciteta bolnica i rast broja inficiranih građana i medicinskih radnika.

U Kliničkom centru se, prema jučerašnjim podacima, liječi rekordan broj -131 zaraženi pacijent, a u kovid bolnici u Baru 113. U te dvije ustanove u kritičnom stanju se nalazi čak 100 oboljelih.

Veliki problem predstavlja i 16 zaraženih ljekara i medicinskih radnika u bolnici u Baru, zbog čega imaju nedostatak kadra.

V.d. direktora Doma zdravlja Podgorica Danilo Jokić je kazao za Dan da do kraja ove sedmice planiraju početak vakcinacije starijih od 80 godina, jer se u naredna dva dana očekuje završetak iminuzacije zdravstvenih radnika.

U Crnoj Gori je dosad vakcinisano 1.288 osoba, a nakon dospijeća 7.000 doza ruske vakcine, ove sedmice se očekuje isporuka donacije 30.000 kineskih vakcina Sinofarm.

Nove mjere kojim se zaključava Podgorica, Nikšić, Cetinje, Herceg Novi, Ulcinj i Plužine na snazi su od danas, dok od prije dvije sedmice važe u Budvi i Tivtu. Na snazi je i zabrana rada ugostiteljskih objekata u tim gradovima.

„Imamo dovoljno vakcina da započnemo imunizaciju građana preko 80 godina. Imaćemo sastanak sa predstavnicima Instituta i dogovoriti detalje. Očekujem da u srijedu bude završena vakcinacija medicinskih radnika koji rade u kovid ambulantama“, kaže Jokić.

Avatar

Portal Kolašin

Pročitajte još