Spojiti selo i grad kroz kulturne manifestacije

 Spojiti selo i grad kroz kulturne manifestacije

Okrugli sto u organizaciji NVO ,,Identitet” i ,,Centar za ruralni razvoj” na temu afirmacije književnog stvaralaštva.

U Konferencijskoj sali Opštine Mojkovac održan je Okrugli sto na temu,,DIJALOG ZA NEZAVISNU KULTURNU SCENU-jačanje kapaciteta lokalnih zajednica”, nevladinih organizacija ,,Identitet” i ,,Centar za ruralni razvoj” .
Pogled na dosadašnja kulturna dešavanja, posebno u oblasti književnosti, izdavaštva i preporuke za budućnost u ovoj oblasti umjetnosti na lokalnom nivou predstavilu su: dr Mirko Jakovljević, književnik i publicist, Milica Ristić pomoćnica sekretarke Sekretarijata za opštu upravu, društvene djelatnosti i kadrovska pitanja i Rodoljub Ćorić, književnik i publicista, osnivač brojnih kulturnih manifestacija u Mojkovcu. Medijator je bila Ana Marija Ćorić, politikolog.

Milica Ristić, kao predstavnik lokalne samouprave istakla je značaj promocije kulture u ruralnom području kao dobar vid obogaćivanja turističke ponude u krajevima koji preferiraju turizam koji je uz poljoprivredu strateška grana razvoja opštine Mojkovac.
Dr Mirko Jakovljević je između ostalog dao presjek svoje izdavačke kuće koja je podržala izdavanje i štampu nekoliko književnih prvjenaca sada već afirmisanih mojkovačkih pisaca.
Rodoljub Ćorić u svom izlaganju se osvrnuo na osnivanje,,Mojkovačkog kulturnog ljeta”, manifestacije koja je baštinila muziku, pozorište, likovne izložbe ali i brojne književne večeri i promocije knjiga mojkovačkih i drugih pisaca između ostalog i kroz sedmodnevni ,,Međunarodni sajam knjiga u Mojkovcu” koja su održana ukupno četiri sa željom da će se nastaviti. Zakazao je poetska druženja pisaca u ambijentu Pjesnikove Doline, koja će ove godine trajati ukupno tri dana takođe u organizacijii NVO,,Identitet” i ,,Centra za ruralni razvoj” koji su prepoznali taj potencijal afirmacije kulture u seoskom ambijentu.
Izvedeni zaključak Okruglog stola je za snažnijom i kontinuiranom podrškom izdavaštvu, štampanju knjiga lokalnih pisaca, sadašnjeg i prethodnog vremena kao značajnog kulturološkog nasljeđa koje je osim umjetničkog i vrijedno svjedočanstvo o vremenu u kom je nastajalo.

Avatar

Portal Kolašin

Pročitajte još