Standardizacija kolašinskog lisnatog sira uz podršku Kraljevine Norveške

 Standardizacija kolašinskog lisnatog sira uz podršku Kraljevine Norveške

Proizvođači kolašinskog lisnatog sira, dobijaju vrijednu donaciju koja će im u mnogome olakšati preradu mlijeka i proizvodnju sira, a to je duplikator za mlijeko. Do ove vrijedne donacije deset kolašinskih proizvođača brendiranog proizvoda koji nosi pečat tog grada došli su uz pomoć NVO Klasterska Inicijativa iz Kolašina a zahvaljujući velikodušnosti Kraljevine Norveške, kroz projekat „Standardizacija poljoprivredne proizvodnje u ruralnim oblastima“ u vrijednosti od 40.100 dolara. Projekat sprovodi NVO Klasterska Inicijativa- Kolašin u saradnji sa Udruženjem proizvođača kolašinskog lisnatog sira, što je i dio nacionalnog projekta „Norveška za vas – Crna Gora“.

Cilj projekta je standardizaciju proizvodnje kolašinskog lisnatog sira na 50 poljoprivrednih gazdinstava sa teritorije opština Kolašin i Mojkovac. Kroz projekat je obezbijeđena nabavka vrijedne opreme koja će doprinijeti standardizaciji proizvodnje kolašinskog lisnatog sira: 10 duplikatora, 14 muzilica, 40 kompleta posuđa od inoxa, termometri itd.

Na današnjem prijemu održanom u Hotelu Bjanka, deset proizvođača kolašinskog lisnatog sira je potpisalo ugovor o donaciji duplikatora za mlijeko.

“NVO Klasterska Inicijativa već duži niz godina uspješno sprovodi projekte koji se tiču ruralnog razvoja, ravnomjernog regionalnog razvoja i zaštite životne sredine. Organizacija će i u budućnosti nastaviti aktivno da saradjuje sa svim činiocima razvoja i kroz ovakve projekte pomagati seoska domaćinstva i poljoprivredne proizvođače iz navedenih opština i tako ih osnažiti i na pravi način usmjeriti na ekonomski održiv i stabilan rast i razvoj, kao što je to aktivno radila i u prethodnom periodu”, rekao je izvršni direktor “Klasterske inicijative” Milovan Vlahović.

Poljoprivredni proizvođači obuhvaćeni projektom su prošli i kroz seriju radionica koje su za cilj imale upoznavanje sa specifikacijom o oznaci porijekla kolašinskog lisnatog sira, primjenom specifikacije u procesu proizvodnje lisnatog sira kao i načinom korišćenja opreme obezbijeđenje projektom.

“U okviru poziva za finansiranje projekata podrške poslovanju, Kraljevina Norveška nastoji da doprinese unaprijeđenju poslovanja koje će doprinijeti povećanju održivosti i konkurentnosti malih biznisa i otvaranju novih radnih mjesta. Kroz podršku proizvođačima u Kolašinu i Mojkovcu, proizvodnja kolašinskog lisnatog sira biće profesionalizovana, a njen obim povećan, što će doprinijeti razvoju poljoprivrede ovog kraja”, istako je menadžer projekta “Norveška za vas – Crna Gora” Armen Čekić.

„Koristim priliku da se zahvalim, prije svega Vladi Kraljevine Norveške koja je obezbijedila sredstva za ovaj projekat i koja je na taj način prepoznala značaj poljoprivrednog proizvođača u privrednom i društvenom životu opština Kolašin i Mojkovac a samim tim i značaj kolašinskog lisnatog sira kao najprepoznatljivijeg proizvoda na ovom područiju. Zahvalio bih se i kancelariji UNOPSA i Armenu Čekiću na profesionalnom odnosu i savjetima koji su pomogli da se ovaj projekat realizuje u skladu sa kriterijumima“, rekao je potpredsjednik Opštine Kolašin Danilo Medenica.

Podsjećanja radi, u okviru projekta „Norveška za vas – Crna Gora”, Kraljevina Norveška je u saradnji sa UNOPS-om izdvojila više od 240.000 dolara za projekte unaprijeđenja poslovanja koji će doprinijeti povećanju održivosti i konkurentnosti malih biznisa i otvaranju novih radnih mjesta u 16 opština.

Avatar

Admin

Pročitajte još