SZO: Epidemija u Vuhanu bila mnogo veća nego što se misli

 SZO: Epidemija u Vuhanu bila mnogo veća nego što se misli

Foto: Beta

Istražitelji Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) koji istražuju porijeklo korona virusa u Kini, otkrili su da je epidemija u Vuhanu u decembru 2019. godine bila mnogo šira nego što se ranije mislilo i hitno traže pristup stotinama hiljada uzoraka krvi koje im Kina do sada nije dozvolila da ispitaju.

Glavni istražitelj misije SZO Peter Ben Embarek rekao je CNN-u da je misija pronašla nekoliko znakova većeg širenja 2019. godine, uključujući utvrđivanje da je prvi put bilo više od desetak vrsta virusa u Vuhanu već u decembru.

Tim je takođe imao priliku da razgovara sa čovjekom za kojeg kineski zvaničnici kažu da je bio prvi zaraženi pacijent, kancelarijskim radnikom u 40-im, bez istorije putovanja. On je prijavio da je zaražen 8. decembra, navodi CNN, prenosi Tanjug.

Polako pojavljivanje detaljnijih podataka prikupljenih na dugo očekivanom putovanju SZO u Kinu može doprinijeti zabrinutosti koju su izrazili drugi naučnici koji proučavaju porijeklo bolesti da je ona možda cirkulisala u Kini mnogo prije svog prvog zvaničnog pojavljivanja sredinom decembra.

Embarek, koji se upravo vratio u Švajcarsku iz Vuhana, rekao je za CNN: „Virus je u decembru naširoko cirkulirao u Vuhanu, što je novo otkriće”.

Specijalista SZO za bezbjednost hrane dodao je da su kineski naučnici timu predstavili 174 slučaja korona virusa u i oko Vuhana u decembru 2019. godine. Od ovih je 100 potvrđeno laboratorijskim testovima, rekao je, a još 74 kliničkom dijagnozom bolesti simptoma pacijenata.

Embarek je rekao da je moguće da ovaj veći broj – vjerovatno teških slučajeva koje su rano primijetili kineski ljekari – znači da je bolest mogla da pogodi oko 1.000 i više ljudi u Vuhanu tog decembra.

“Otada se nismo bavili nikakvim modelovanjem toga“, rekao je. “Ali mi znamo … Po velikim brojkama … Od zaražene populacije, oko 15 odsto završi sa teškim slučajevima, a velika većina su blagi slučajevi.”

Embarek je rekao da je misija, koju je činilo 17 naučnika SZO i 17 Kineza, proširila tip genetskog materijala virusa koji su ispitivali iz ranih slučajeva, što im je omogućilo da pogledaju delimične genetske uzorke, a ne samo kompletne, rekao je.

Kao rezultat toga, prvi put su mogli da prikupe 13 različitih genetskih sekvenci virusa SARS-COV-2 od decembra 2019. Sekvence, ako se ispitaju sa širim podacima o pacijentima u Kini tokom 2019. godine, mogle bi da pruže dragocjene tragove o geografiji i vrijeme pojave virusa prije decembra.

Embarek je rekao: “Neki su sa pijace … Neki od njih nisu povezani sa pijacama”, što uključuje pijacu morskih plodova Huanan u Vuhanu, za koje se smatra da su odigrale glavnu ulogu u prvom širenju virusa.

Okriće toliko različitih mogućih varijanti virusa moglo bi nagovijestiti da je cirkulisao duže nego samo tog mjeseca, kao što su neki virolozi ranije sugerisali. Ovaj genetski materijal je vjerovatno prvi fizički dokaz koji se pojavio na međunarodnom nivou i ide u prilog takvoj teoriji, prenosi CNN.

Avatar

Portal Kolašin

Pročitajte još