Turistički kapaciteti Kolašina: 6 hotela i preko stotinu registorvanih privatnih smještaja

 Turistički kapaciteti Kolašina: 6 hotela i preko stotinu registorvanih privatnih smještaja

Foto: Vedran Vujisić

Nekada mala varoš na obali Tare, danas prvi turistički centar koji posjeduje 6 hotela i 131 registrovan privatni smještaj. Po ovim brojkama Kolašin definitivno zaslužuje epitet „turističkog centra sjevera Crne Gore“.

Kako je za Portal Kolašin istakao direktor Lokalne turističke organizacije Aleksandar Vlahović, brojke jasno govore da se kvalitet smještajnog kapaciteta značajno poboljšao.

„Kolašin danas raspolaže sa tri hotela koji imaju četiri zvjezdice, dva hotela sa tri i jedan hotel sa jednom zvjezdicom, ukupno 500 ležajeva. Toj ponudi koja je odlučna za naš grad treba dodati i privatni smještaj, gdje danas imamo već 131 registrovanog izdavaoca privatno smještaja sa 1044 ležajeva.

Hoteli sa 4 *

Evidentno je da se radi na poboljšanju kvaliteta smještaja, tako da je najveći broj novoregistrovanih smještajnih kapaciteta kategorisan sa 4 zvjezdice“, kazao je Vlahović dodajući da je ipak i dalje prisutan određeni broj ne registrovanih izdavaoca smještaja.

Hoteli sa 3*

Ipak, mora se priznati, naglašava Vlahović, da je u saradnji sa Opštinom Kolašin i turističkim inspektorom koji su nadležni za kontrolu napravljen značajan pomak u povećanju broja registrovanog smještaja i suzbijanju sive ekonomije u ovoj oblasti.

Apartmani i sobe sa 4*

Da Lokalna turistička organizacija radi na konstantnom unapređenju ponude i što kvalitetnijoj prezentaciji turističkih kapaciteta, dokazuje i katalog smještaja koji je dostupan svima na sajtu turističke organizacije.

„Svi registrovani izdavaoci smještaja koji su dostavili tražene informacije se nalaze na sajtu TO Kolašin i takođe su uvršteni i u katalog registrovanih izdavaoca smještaja koji je distribuiran na različitim turističkim sajmovima kao i širom Crne Gore“, kazao je on.

Vlahović podsjeća da je ova godina bila izuzetno teška za sve turističke radnike u Kolašinu.

„Nakon neuspješne zimske turističke sezone prvenstveno zbog nezapamćenog nedostatka sniježnih padavina, uslijedila je pandemija korona virusa koja je počela sredinom marta i koja je bukvalno desetkovala turistički promet i učinila da se otkažu skoro sve rezervacije koje su obećavale rekordnu ljetnu turističku sezonu“, kazao je on dodajući da je popunjenost smještajnih kapaciteta tokom ljetnje sezone bila na nekih 25% u odnosu na prošlu godinu i to uz značajno niže cijene.

„Ta činjenica nam jasno govori da su hotelijeri kao i svi turistički radnici u gradu-privatni smještaj, restorani, turističke agencije…pretrpjeli značajne gubitke. Pojedini objekti, poput hotela „Four Points by Sheraton“ koji su od izuzetnog značaja za ukupni turistički promet u gradu nijesu ni počeli sa radom tokom ljetnje sezone, a prema nezvaničnim informacijama neće biti otvoreni ni za predstojeću zimsku turističku sezonu“, kazao je Vlahović.

Katalog smještaja možete pogledati na sajtu TO Kolašin.

Avatar

Admin

Pročitajte još