Turistički poslanici u panici, traže ublažavanje mjera kako bi preživjeli

 Turistički poslanici u panici, traže ublažavanje mjera kako bi preživjeli

Tražimo ublažavanje mjera Ministarstva zdravlja a najprije ukidanje zabrane međugradskog saobraćaja vikendom, da se omogući rad restorana i kafića tokom praznika kao i da se poveća dozvoljeni broj lica u privatnom smještaju, kako bi preživjeli, to su poručili kolašinski turistički poslanici i ugostitelji sa današnjeg protesnog skupa koji su održali u centru grada.

„Nije to ni u interesu nas i naših porodica. Molimo nadležne da shvate da smo u jakoj nezavidnoj situaciji nakon prošle neuspješne zime i loše ljetnje turističke sezone. Ovo je priča o egzistenciji, a ne o profitu“, poručeno je sa protesta.

Turističke poslanike i ugostitelje na protestu su podržali i odbornički klubovi u lokalnom parlamentu.

Predsjednik opštine Kolašin Milosav Bulatović je poručio da treba razumjeti poziciju turističke prirode Kolašina te je neophodno naći modele da se ublaže mjere da bi turistička privreda mogla da funkcioniše.

„Smatram da će nadležne institucije dobro sagledati ovu situaciju i pokušati da nađu mjere, koje naravno ne bi ugrozile zdravlje, a omogućile bi bolje funkcionisanje i potreban balans za odvijanje turističke sezone“, kazao je Bulatović.

„Pokrenuli smo u lokalnom parlamentu inicijativu, koja je je sadržala zahtjeve predstavnika turističke privrede. Oni su, na sastanku, prije nekoliko dana tražili dozvoljen međugradski saobraćaj tokom vikenda i za vrijeme praznika, tokom cijele sezone. Takođe, i rad ugostiteljskih objekata do 20 sati, tokom praznika, ukidanje mjere o ograničavanju broja osoba u privatnom smještaju, kao i da se da se gostima iz Albanije omogući ulazak u Crnu Goru i sa drugim vrstama testova osim PCR“, kazao je šef odborničkog kluba DPS-a Duško Šćepanović dodajući da od ostalih odborničkih klubova nijesmo dobili podršku za tu inicijativu.

„Naša inicijativu nije bila ni politička ni politikanska priča, već želja da se pomogne svakom sugrađaninu koji se bavi turizmom i ugostiteljstvom“, rekao je Šćepanović.

Prema riječima predsjednika SO Kolašina, Milana Đukića, mjere treba, ublažiti na racionalan način.

„Treba donositi stručnije odluke kada je riječ o epidemiološkoj situaciji. Protekla dva dana su pokazala da pojedine mjere nemaju logike i treba ih prilagoditi situaciji na terenu. Imali smo obećanje nove Vlade da će se čuti glas građana, pa se nadam da će se to primijeniti u praksi i da će se glas i ovih ljudi uvažiti“, istakao je Đukić dodajući da istovremeno, svi moraju biti svjesni da je zdravlje građana najvažnije.

„Takođe, ne smijemo zaboraviti sve one koji se sada liječe od korona virusa, kao ni koliko je smrti uzrokovao taj virus“, kazao je Đukić.

„Podrška Kolašincima koji žive od turizma je neophodna, jer je njihova egzistencija ugrožena. Međutim, smatram da su aktuelne mjere mnogo povoljnije u odnosu na one NKT Milutina Simovića. Bivša državna vlast  je dovela do ovakvog stanja. Sada je potrebno je da nadležno ministarstvo, ukoliko to dozvoljava epidemiološka situacija i zakoni, razmotri sve mjere, kako bi na neki način olakšali ljudima koji se bave turizmom. Naša podrška je u smislu onoga što bi moglo da se pomogne, a da dodatno ne ugrozi zdravlje svih naših građana“, poručio je Vladimir Martinović šef odborničkog kluba Demokrata.

Vlasnici privatnog smještaja u panici

„Nije to ni u interesu nas i naših porodica. Molimo nadležne da shvate da smo u jakoj nezavidnoj situaciji nakon prošle neuspješne zime i loše ljetnje turističke sezone. Ovo je priča o egzistenciji, a ne o profitu“, poručeno je sa protesta.

„Ovo je sada već pokušaj da se održimo egzistencijalno, a ne da zaradimo. Jedva smo dočekali ovu turističku sezonu, a zbog mjera, koje su donesene  prije tri dana, imali smo ogroman broj otkazivanja rezervacija. Nešto što smo mjesec i više stvarali propalo je za dva sata. U panici smo“, kazao je u ime svojih kolega Duško Raketić, vlasnik apartmanskog smještaja dodajući da su informacije vezane za mjere vrlo nejasne i dvosmislene.

„Mi ne tražimo nepoštovanje mjere okupljanja niti na bilo koji način želimo da pogoršamo epidemiološku situaciju“, kazao je Raketić ističući da je traženje PCR testa za ulazak u državu, u stvari, znači zatvorenu granice“.

„Ne može se, očekivati da višečlana porodica iz inostranstva, da bi ušli u Crnu Goru, plate 300 eura samo za test na koronu“, zaključio je Raketić.

Avatar

Admin

Pročitajte još