U subotu humanitarni bazar za jednogodišnju Minju

 U subotu humanitarni bazar za jednogodišnju Minju

Humanitarni bazar za jednogodišnju djevojčicu Minju Matić koja boluje od spinalne mišićne atrofije tip 1, biće održan u subotu od 10 do 18 sati u tržnom centru „Delta City“ u Podgorici. Organizatorke Slađana Pribaković i Anđela Perović najaljuju događaj uz napomenu da će sve mjere NKT-a striktno biti ispoštovane.

„Moja ideja je bila da pomognem maloj Minji i skupim najviše novca što mogu. Najbolji način za to je bio humanitarni bazar. U tome mi je najviše pomogla moja prijateljica Anđela Perović tako da smo zajedno odradile kompletnu organizaciju”, kazala je Pribaković.

Bazar je, pojašnjava, osmišljen na sljedeći način:

“Na platou koji nam je obezbijedila uprava Delta city-ja biće postavljeno šest štandova. Na štandovima će biti ponuda domaćih proizvoda (kao npr. kuvano vino, domaći kolači, slaniši), dekorativnih predmeta, rukotvorina, novogodisnjih ukrasa i slično. Proizvode ćemo prodavati i sav prihod ide u humanitarne svrhe. Na svakom od štandova će stajati po jedna kutija – kako bi kupci proizvoda ubacivali novac namijenjen za pomoć Minji”, navodi Pribaković dodajući:

“Na jednom štandu će biti animatori za dječicu – sa facepaintingom i likovima iz crtaća. Biće za svakoga po nešto, tako da pozivamo još jednom sve ljude da nam se priključe i pomognu da bazar bude što uspješniji.”

Naglašava da će sve mjere NKT-a striktno biti ispoštovane.

“Svi učesnici na bazaru će striktno poštovati mjere NKT-a (rukavice, maske, distanca, dezinfekciona sredstava…”

Podsjećamo: Bolest je vezana za mutaciju gena i manifestuje se gubitkom osnovnih životnih funkcija, kao što su hodanje, varenje hrane, gutanje i disanje. Ne utiče na mozak i kognitivne funkcije.

Sa pet mjeseci Minja je primila prvu  terapiju dostupnu u Srbiji. Zahvaljujući Spinrazi Minja diše, jede i guta sama, ali i dalje ne može potpuno da drži glavu, da je odigne, ne može da puzi niti da sjedi. 

Srećom, odnedavno postoji i genska terapija i Minja je dobila šansu da se izbori sa opakom bolešću. Jedini način liječenja je liječenje u inostranstvu

Minji je takođe potreban i aparat za iskašljavanje, ortopedska pomagala, fizikalna terapija, kao i troškovi smještaja i puta radi odlaska na liječenje u inostranstvo.

Avatar

Portal Kolašin

Pročitajte još