Uprkos COVID-u Kolašin se sprema za predstojeću turističku sezonu

 Uprkos COVID-u Kolašin se sprema za predstojeću turističku sezonu

Grad na Tari ne pamti lošiju turističku sezonu u poslednjih desetak godina, od protekle kako zimske 2019/2020 tako i letnje sezone ove godine. Uzrok da jedna od najpopularnijih destinacija sjeverne regije ostane ne posjećena, nije manjak turističkih kapaciteta niti ponude već pandemija novog COVID virusa, koji je, jednostavno rečeno, promenio način života ljudi širom svijeta.

Uprkos virusu koji hara svijetom u lokalnoj turističkoj organizaciji Kolašina ipak već prave planove za predstojeći zimsku turističku sezonu. Pažljivo, prateći mjere NKT-a , kako je istako direktor TO Kolašin Aleksandar Vlahović u narednom periodu se očekuje niz sastanaka sa privrednim subjektima Kolašina i razvoj strategije kako bi se privukao što veći broj turista.

„Vrlo je teško preduzeti određene aktivnosti, u ovom trenutku, zbog ukupne situacije u vezi sa korona virusom. Ipak, u narednom periodu, a ubrzo nakon poboljšanja epidemiološke situacije i ublažavanja mjera koje su na snazi u našoj Opštini biće održani sastanci sa turističkom privredom grada kako bismo zajedno dali svoj maksimum da što veći broj turista posjeti Kolašin tokom predstojeće zimske turističke sezone.“, kazao je Vlahović za Portal Kolašin dodajući da se uskoro očekuje i objavljivanje cijena ski pasova od strane Ski Centra Kolašin 1450 i 1600.

Kako kaže, sada je najbitnije da svi ličnim primjerom daju svoj doprinos i da se zaustavi dalje širenje virusa kako bi se epidemiološka situacija u gradu popravila, nakon čega se može i razmišljati o pripremi turističke sezone.

„Ono što je sigurno, to je da nas očekuje jedna izazovna i neizvjesna zimska turistička sezona koja će zavisiti od velikog broja faktora-sniježnih padavina, epidemiološke situacije u Crnoj Gori i u našem gradu, kao i epidemiološke situacije u zemljama regiona koja su glavna emitivna tržišta tokom zimske sezone.

Pokušaćemo da na što bolji način predstavimo zimsku ponudu grada kako domaćim tako i turistima iz zemalja regiona, gdje ćemo u saradnji sa NTO naći najbolji način za promociju“, zaključio je on.

Osvrćući se na proteklu zimsku i ljetnju sezonu, Vlahović kaže da je ova godina bila izuzetno teška za sve privrednike u Kolašinu.

„Nakon neuspješne zimske turističke sezone prvenstveno zbog nezapamćenog nedostatka sniježnih padavina, uslijedila je epidemija korona virusa koja je počela sredinom marta i koja je bukvalno desetkovala turistički promet i učinila da se otkažu skoro sve rezervacije koje su obećavale rekordnu ljetnu turističku sezonu. Na primjer, u periodu jun, jul i avgust 2019. u Kolašinu je registrovano 18.500 dolazaka turista koji su ostvarili nešto više od 35.000 noćenja, dok je za iste mjesece ove godine zabilježeno 3.200 dolazaka sa nešto više od 8.500 ostvarenih noćenja, tako da je popunjenost smještajnih kapaciteta u gradu tokom ljetnje sezone iznosila na nekih 25% u odnosu na prošlu godinu“, podsjetio je Vlahović.

Avatar

Portal Kolašin

Pročitajte još