Uskoro nove količine brzih antigenskih testova

 Uskoro nove količine brzih antigenskih testova

Foto: PR Centar

Fond za zdravstveno osiguranje (FZO) obezbijedio je 20.000 brzih antigenskih testova, saopštio je direktor te ustanove Sead Čirgić, piše FOS Media.

On je u TV emisiji Hronika Podgorice na Televiziji Crne Gore (TVCG) rekao da su testovi raspodijeljeni svim zdravstvenim ustanovama koje tretiraju kovid pacijente.

„Vidimo da kod jednog broja zdravstvenih ustanova su ti testovi već nestali, i Vlada je donijela zaključak o obezbjeđenju dodatnih 700.000 eura za nabavku dodatnih količina testova. Računamo da će se nabaviti između 65 i 70 hiljada testova“, rekao je Čirgić.

Postupak nabavke je, kako je rekao, u toku a sve je povjereno Montefarmu.

Na pitanje da li domovi zdravlja mogu da naplaćuju testove, Čirgić kaže da je to moguće samo u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

„Gdje je definisano da bi se neka usluga naplaćivala u okviru javne zdravstvene ustanove, mora se prethodno obezbijediti saglasnost Ministarstva zdravlja, a ta usluga se može naplaćivati samo trećim licima. Šta su treća lica? To su svi oni koji nijesu osiguranici Fonda, kao i lica koja dolaze iz inostranstva, odnosno zemalja sa kojima nemamo potpisan sporazum o osiguranju“, rekao je Čirgić.

Avatar

Portal Kolašin

Pročitajte još