Usvojene izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti (VIDEO)

 Usvojene izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti (VIDEO)

Foto:Screenshot

Poslanici vlasti usvojili su jutros oko 3 sata nakon ponoći izmjene i dopune Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Za izmjene su glasali svi poslanici vladajuće većine, njih 41. Opozicija nije prisustvovala sjednici, nezadovoljna izmjenama Zakona.

Usvajanje izmjena i dopuna Zakona o slobodi vjeroispovijesti propraćeno je aplauzima poslanika.

DPS je vladajućoj većini osporio kvorum, jer se poslanica Maja Vukićević (DF) u rad uključila onlajn, kao i potvrđivanja mandata novoj poslanici GP URA Suadi Zoronjić.

Foto: PG Biro

Zoronjić je Skupština potvrdila mandat, nakon što je Državna komisija odbila da to uradi.

Skupština verifikovala mandat Zoronjić

Skupština Crne Gore nastavila je večeras rad, iako Državna izborna komisija nije verifikovala mandat novoj poslanici liste „Crno na bijelo“ Suadi Zoronjić, umjesto Filipa Adžića koji je podnio ostavku.

Predsjednik parlamenta Aleksa Bečić je kazao kako nastavljaju rad, uprkos „neviđenoj opstrukciji opozicije i Državne izborne komisije“. Bečić je saopštio da je Skupština verifikovala mandat poslanici Suadi Zoronjić.

Poslanici su zatim, sa 41. glasom za, na dnevni red uvrstitli i izmjene i dopune Zakona o slobodi vjeroispovijesti, kao i Zakona o državnim službenicima i namještenicima. 

Vladajuća većina nije uvrstila u dnevni red prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici Ervina Ibrahimovića iz Bošnjačke stranke.

Sjednici Skupštine prisustvuju i premijer Zdravko Krivokapić i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

Leposavić: Amfilohije i Irinej dali živote da bi odbranili svetinje

Ovim izmjenama stvaraju se uslovi da prestane pravno nasilje koje vodi poništavanju čovjeka i njegovih prava, ocijenio je ministar pravde Vladimir Leposavić.

„Ovim zakonskim tekstom počinje nova era vladavine prava u CG, a samim tim CG nanovo počinje da postoji, kao ono što ona treba da bude i što jeste u ciljevima vašim i srcima“, poručio je Leposavić i ustvrdio da su mitropolit Amfilohije i patrijarh SPC Irinej dali živote da bi odbranili svetinje.

Skupština Crne Gore počela je, umjesto u podne u 16h, posljednju ovogodišnju sjednicu sa pet tačaka dnevnog reda, a očekuje se da će poslanici raspravljati i o zakonima koje je predložila Vlada. Na sjednici nije bilo poslanika opozicije, a nakon prozivanja, predsjednik Parlamenta Aleksa Bečić konstatovao je da ima kvoruma za rad. Poslanik koalicije „Crno na bijelo“ Filip Adžić, kako je ranije najavio, podnio je ostavku na mjesto poslanika, što je predsjednik Skupštine konstatovao. U toku je pauza u radu Skupštine dok se Državna izborna komisija ne izjasni o upražnjenom poslaničkom mjestu i na to mjesto ne naimenuje novog sa liste „Crno na bijelo“.

Bečić je pojasnio da je poslanica Demokratskog fronta, Maja Vukićević, tražila da prisustvuje sjednici na daljinu, što joj, kako je pojasnio, omogućuje Poslovnik.

Poslanik Demokrata Boris Bogdanović kazao je na početku sjednice da niko neće blokirati rad Skupštine i zatražio da se prozivkom utvrdi kvorum.

„Ko god pokuša da blokira ovaj dom, imaće žestok odgovor sa naše strane. Sada ćete vidjeti kako država rješava problem opstrukcije za samo 15 minuta“, naveo je Bogdanović u obraćanju. 

Zahtjev za utvrđivanje kvoruma potpisalo je deset poslanika. 

„Vladajuća većina nema 41 glas za održavanje sjednice parlamenta“, saopštio je, u ime opozicije, Danijel Živković, šef poslaničkog kluba DPS-a, novinarima u parlamentu.

Kazao je da ima saznanja da je jedan od poslanika većine u samoizolaciji zbog korona virusa.

Pozvao je većinu da „ne pribjegava kršenju Poslovnika“ i najavio konkretne korake ukoliko do toga dođe.

Sjednica je trebalo da počne u 12 sati, ali je kasnila četiri sata, zbog sjednica skupštinskih tijela i različitog tumačenja Poslovnika, čijim je izmjenama omogućeno onlajn učešće u radu poslanicima koji su u samoizolaciji.

Krivokapic: Pobjeda pravne države i naroda

Nakon što je Skupština usvojila izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti, premijer Zdravko Krivokapić poručio je da je to pobjeda pravne države i naroda.

„Uprkos opstrukcijama, kršenju Ustava i zakona ove zemlje od strane opozicije, Skupština Crne Gore večeras je usvojila izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Tako je, nakon godinu dana, ispravljena nepravda, koju je bivši režim htio da učini naročito prema SPC, tretirajući je kao ostalu imovinu Crne Gore, koju je krčmio tri decenije“, naveo je Krivokapić.

Sada su sve vjerske zajednice, kako tvrdi bez izuzetka, jednake pred zakonom.

„Ovo je pobjeda pravne države, ali i naroda koji je tu državu branio na ulici punih 12 mjeseci. Večeras je država rukama tog naroda u Skupštini i odbranjena“, napisao je Krivokapić na Tviteru.

Avatar

Portal Kolašin

Pročitajte još