(UŽIVO) Konferencija za medije povodom zaduženja od 750 miliona

 (UŽIVO) Konferencija za medije povodom zaduženja od 750 miliona

Konferencija za medije povodom emitovanja državnih obveznica na međunarodnom tržištu u iznosu od 750 miliona eura, biće održana danas u 12:30 u Pres centru Vlade.

Na konferenciji će, kako je najavljeno, govoriti predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić, ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić i ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović. 

Na konferenciji govore predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić, ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić i ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović. 

Krivokapić je kazao da žele da sikažu plan koji se uspio realizovati a koji nije bio jednostavan. 

“Jedan je model je da prodajete državnu imovinu, to je dosadašnja vlast permanentni radila. Drugi način je zaduživanje određenim kreditima, treći model je vrlo korišćen je model obveznica, jedan dio obveznica koji se radi na domaćem tržištu, najznačajniji model koji je bio moguć realizovati je model koji smo mi realizovali, to su obveznice tipa B. Nama prigovaraju da smo netransparentni a to netransparentnost je naša sumnja u realizaciju, to smo radili tajno ali stručno i kompetentno. To je rađeno uz pomoć stručnjaka sa strane i naših ministara. Prethodna vlast nam je ostavila najveće gubitke, a ako znamo da su krediti koji dolaze na naplatu je 500 miliona, a gdje je taj  proizvod CG koji će obezbiijediti taj kredit koji smo u obavezi da vraćamo, neka kaže taj ekonomski ili naručeni analitiičar kako smo to mogli drugačije uraditi“, kazao je Krivokapić. 

On navodi da su najmanju podršu imali od CG, oni (stara vlast) treba da se izvinjavaju zašto su CG doveli u ovakvu situaciju, a ne mi koji želimo da se ponašamo domaćinski, čini mi se da su se oni ponašali rasipnički“, poručio je premijer.

“CG ima kadrovski kapacitet koji mi nismo koristili, a dosad je korišćen partijski. Treba da se takmičimo da najbolji dođu na odgovorna mjesta“, ocijenio je on.  

“Ovo je jedino najbolje rješenje u ovom trenutku, neka kaže stručnjak bilo iz CG ili svijeta koje je to bolje rješenje“, poručio je Krivokapić.

Kazao je da nijedan jedini podatak nije dobio od bivšeg premijera i dodao da će tek na sljedećoj sjednici Vlade, u četvrtak, imati preliminarne podatke.

“Održali smo tajni sastanak iz straha, zamislite kad živimo u državi u kojoj sumnjamo šta će se desiti“, naveo je on.

Dodao je da su svi pozvani da pomognu te da ničiji predlog neće biti odbačen.

“Ovo je najmanja kamata za B rangiranu državu“, kazao je ministar finansija Milojko Spajić dodajući da to građani moraju da znaju. Refinansiraćemo stare kreditite  koji su vrlo nepovoljni, taj novac će bitii investiran u budućnost CG, poručio je on. Ovo je bila jedina iznuđena mjera, nismo imali opcije, jedina optimalna mjera, dodao je on.

Konferencija za medije biće prenošena uživo preko interneta na Youtube kanalu Vlade Crne Gore. A možete je pratiti i uživo na FOS-u:

Avatar

Portal Kolašin

Pročitajte još