Vrijedne donacije za proizvođače lisnatog sira

 Vrijedne donacije za proizvođače lisnatog sira

Četrnaest proizvođača kolašinskog lisnatog sira, juče je, potpisalo ugovor o donaciji muzilice sa pulsatorom, u sklopu projekta „Standardizacija poljoprivredne proizvodnje u ruralnim oblastima“ koji sprovodi NVO Klasterska inicijativa iz Kolašina a uz podršku Kraljevine Norveške.

„Ova vrijedna oprema omogućiće najveći nivo standardizacije proizvodnje kolašinskog lisnatog sira i umnogome olakšati poljoprivrednim proizvođačima bavljenje preradom mlijeka i proizvodnjom sira. Kroz osavremenjavanje opreme koja se koristi za prikupljanje i obradu mlijeka težimo dostizanju evropskih standarda u oblasti poljoprivredne proizvodnje“, saopšteno je iz NVO Klasterska inicijativa- Kolašin.

Foto: NVO Klasterska Inicijativa

„Već duži niz godina, mi uspješno sprovodimo projekte koji se tiču ruralnog razvoja, ravnomjernog regionalnog razvoja i zaštite životne sredine. Organizacija će i u budućnosti nastaviti aktivno da sarađuje sa svim činiocima razvoja i kroz ovakve projekte pomagati seoska domaćinstva i poljoprivredne proizvođače iz navedenih opština i tako ih osnažiti i na pravi način usmjeriti na ekonomski održiv i stabilan rast i razvoj, kao što je to aktivno radila i u prethodnom periodu“, saopšteno je iz te NVO.

Inače, u okviru projekta „Norveška za vas – Crna Gora”, Kraljevina Norveška je u saradnji sa UNOPS-om izdvojila više od 240.000 dolara za projekte unaprijeđenja poslovanja koji će doprinijeti povećanju održivosti i konkurentnosti malih biznisa i otvaranju novih radnih mjesta u 16 opština.

Foto: NVO Klasterska Inicijativa

Projekat ima za cilj da doprinese ujednačenom socio-ekonomskom razvoju Crne Gore, kroz povećanje mogućnosti za zapošljavanje, podršku socijalnoj koheziji i unapređenje lokalne infrastrukture u manje razvijenim opštinama Crne Gore. Projekat je usklađen sa relevantnim nacionalnim strategijama Crne Gore u oblasti zapošljavanja i ujednačenog regionalnog razvoja, kao i Ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih nacija koje agencije Ujedinjenih nacija podržavaju u kontinuitetu.

Projekat „Standardizacija poljoprivredne proizvodnje u ruralnim oblastima“ koji je finansijski podržan sa 40.100,00 dolara u okviru inicijative „Norveška za vas – Crna Gora“ ima za cilj standardizaciju proizvodnje kolašinskog lisnatog sira na 60 poljoprivrednih gazdinstava sa teritorije opština Kolašin i Mojkovac, koji su obuhvaćeni projektom. Projekat sprovodi NVO Klasterska Inicijativa u saradnji sa Udruženjem proizvođača kolašinskog lisnatog sira. Kroz projekat je obezbijeđena nabavka vrijedne opreme koja će doprinijeti standardizaciji proizvodnje kolašinskog lisnatog sira: 10 duplikatora za sir, 14 muzilica, 40 kompleta posuđa od inoxa, termometri itd.

Foto: NVO Klasterska Inicijativa
Avatar

Admin

Pročitajte još