Vučić: Razmatramo mogućnost da pomognemo CG po pitanju vakcina

 Vučić: Razmatramo mogućnost da pomognemo CG po pitanju vakcina

Foto: Autonomija

Srbija razmatra mogućnost pomoći Crnoj Gori po pitanju vakcina, kazao je predsjednik Srbije sinoć u gostovanju na TV Pink.

Govoreći o epidemiji koronavirusa, Vučić je rekao da je Srbija potpisala ugovore za više od 10 miliona doza vakcina, a da je do sada dobila oko dva miliona.

Kazao je da će danas u Srbiju stići 41.000 doza vakcine „Fajzer“, potom vakcine Astrazeneka, a zatim 50.000 komada druge doze ruske vakcine „Sputnjik V“.

„Srbija i dalje nije dobila vakcine iz Kovaks programa, sve je sama nabavila, nije dobila ni od koga na poklon. Ništa nam nije palo s neba. Uz svu zahvalnost kineskim prijateljima, britanskim prijateljima, prijateljima iz UAE i ruskim prijateljima, mi smo uspjeli to da omogućimo“, rekao je Vučić.

Govoreći o proizvodnji vakcine „Sputnjik V“ u Srbiji, rekao je da su ruski stručnjaci zadovoljni Institutom Torlak, a da Srbija želi da proizvodi još neke vakcine i da mora infrastrukturno i strateški da se pripremi za to.

„Naša je procjena da možemo da proizvedemo 20 miliona doza. Nama je potrebno pet do šest miliona, a ostalo možemo da prodajemo u regionu“, rekao je Vučić.

Upitan o vakcinama koje je Srbija dala Sjevernoj Makedoniji, Vučić je kazao da su za to potrebne brojne dozvole, ne samo za vakcinu „Fajzer“, već i za bilo koju drugu vakcinu.

On je rekao da će dio ljudi iz Republike Srpske da se vakciniše u Srbiji, a videće se da li Srbija može da im da dio vakcina.

Avatar

Portal Kolašin

Pročitajte još