Za pet mjeseci amnestirano 480 osuđenika

 Za pet mjeseci amnestirano 480 osuđenika

Foto: RTCG

Od dana stupanja na snagu Zakona o amnestiji, odnosno od početka jula pa do 10. decembra prošle godine u Osnovnom sudu u Podgorici amnestija je primijenjena u odnosu na 480 osuđenika, saopšteno je Dnevnim novinama iz Osnovnog suda u Podgorici.

“U Osnovnom sudu u Podgorici, od stupanja na snagu Zakona o amnestiji lica osuđenih za krivična djela propisana zakonima Crne Gore i lica osuđenih stranom krivičnom presudom koja se izvršava u Crnoj Gori (“Sl. list CG”, broj 65/20 od 3.7.2020. godine), donijeta su ukupno 480 rješenja o primjeni amnestije, za isti broj osuđenih lica”, navodi se u odgovoru Osnovnog suda.

Kako su saopštili, amnestija se najviše odnosila na osobe koje su pravosnažno osuđene zbog krivičnog djela nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti iz čl. 287 Krivičnog zakonika Crne Gore, neovlašćena prozvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga iz čl. 300 Krivičnog zakonika Crne Gore, teška krađa iz čl. 240 Krivičnog zakonika Crne Gore i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija iz čl. 403 Krivičnog zakonika Crne Gore.

Podsjetimo, crnogorski parlament usvojio je Predlog zakona o amnestiji krajem juna, a isti je stupio na snagu 15 dana nakon usvajanja.

Zakon je usvojen uz amandman da se izuzmu počinioci krivičnog djela teško ubistvo.

Avatar

Portal Kolašin

Pročitajte još