Za porez na nepokretnost samo jedna firma duguje pola miliona eura

 Za porez na nepokretnost samo jedna firma duguje pola miliona eura

Foto: Vedran Vujisić

Sekretarijat za finansije opštine Kolašin objavio je spisak sa preko 40 preduzeća kojima zbog netačne ili nepoznate adrese nijesu uspjeli da uruče rješenje o razrezu poreza na nepokretnosti. Među tim pravnim subjektima ih je i nekoliko iz Kolašina, a ostali iz drugih gradova.

Na listi preduzeća se našlo i preduzeće K -Distirbution, koje je vlasnik jedne od najstarijih zgrada u Kolašinu, zgrade „Starog Suda“. U listu nepokretnosti nema podataka da je opštine stavila hipoteku zbog neplaćenog poreza, ali stoji opterećenje hipoteke za kredit u iznosu od skoro 650.000 eura.

Zatim preduzeće iz Kotora, „Tara Mountain resort“, koja u Kolašinu ima nekretnine na dvije atraktivne lokacije i to Padež i Smrčje, duguje opštini Kolašin po osnovu poreza preko 150.000 eura, evidentirano je u listu nepokretnosti za to preduzeće 26.03.2020. godine.

Ta kompanija je vlasnik preko 100.000m2 u mjestu Padež, dok na lokalitetu Smrčje posjeduje enormnu kvadraturu zemljišta.

Firma „E Dem Buljarica Invesment“ uvidom u katastarske podatke duguje opštine Kolašin skoro pola miliona eura po osnovu poreza na nepokretnost. Oni su vlasnici zemljišta na lokalitetu Žirci i takođe u posjedu imaju više stotina hiljada kvadrata zemljišta.

Portal Kolašin je izvršio uvid i objavio imena firmi sa spiska koja po javnim podacima trenutno duguju najviše, odnosno dug prema opštini za porez iznosi preko stoinu hiljada eura i upisana je hipoteka po tom osnovu.

Inače, za devet mjeseci prošle godina Opština Kolašin je prihodovala od poreza na nepokretnost oko 89.000 eura, dok je za cijelu godinu planirani prihod po tom osnovu bio čak 430.000 eura.

Za ovu godinu prema projekcijama iz odluke o budžetu trebalo bi da se u opštinsku kasu od poreza na nepokretnosti slije 410.000 eura.

Avatar

Admin

Pročitajte još