Za revitalizaciju Tare potrebno 4 do 5 godina

 Za revitalizaciju Tare potrebno 4 do 5 godina

Foto: Novosti.rs

U Ministarstvu ne znaju na koji način je planirano da se rijeka vrati u prvobitno stanje.

Rječni ekosistem je teško potpuno uništiti i uz normalni pristup možemo očekivati da se za nekih četiri do pet godina stanje rijeke Tare vrati u ono što je nekad bilo, rekao je državni sekretar za ekologiju Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Danilo Mrdak.

Mrdak je, gostujući u Jutarnjem programu TVCG, kazao da će država ili kineska kompanija CRBC koja gradi autoput morati da uloži značajna sredstva da se revitalizuje i sanira rijeka Tara.

“Prethodno je Ministartvo pokušavalo da nas ubijedi u ono što svojim očima vidimmo da nije baš tako. Ko god je prošao uzvodno rijekom Tarom od Mateševa jasno mu je da se radi o užasnoj devastaciji”, nagalsio je Mrdak.

Istakao je da u Ministarstvu ne znaju na koji način je planirano da se rijeka vrati u prvobitno stanje.

“Neko je u nekom momentu proglasio kompletnu dokumentaciju, pa i kompletan projekat sanacije i revitalizacije Tare, državnom tajnom. Kad je projektovan autoput bilo je izvjesno da će doći do devastacije, ali isto tako je moralo da se razmišlja o tome kako da se vrati Tara u prvobitno stanje”, naveo je Mrdak.

Kazao je da će Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma od Vlade zahtijevati da se skine oznaka tajnosti, pošto na ljeto ističe dvogodišnji period na koji su dokumenta proglašena tajnim.

“Da se vidi šta u njima piše i kako je planirano da se ravitalizuje korito rijeke Tare i da vidimo da li je to dobar i smislen plan ili da vidimo možemo li da djelujemo u smislu revizije tog projekat i da smislimo bolji i ekološkiji način za tu revitalizaciju. Siguran sam da je to rađeno po principu najlakšeg inžinjerskog dijela – svu vodu sakupiti u betonsko korito i to nazvati saniranje. To nije saniranje, to je kao da imamo rješavanje problema poplavnih voda”, naglasio je Mrdak.

On je naveo da se betonskim koritom uništava kompletan riječni ekosistem, tako da to s njihove strane neće biti dozvoljeno.

“Žestoko ćemo da se borimo da to bude vraćeno i da opravdamo ono što smo i rekli kad smo došli na čelo Ministarstva da će Crna Gora biti ekološka država i ovo neka nam bude jedan od većih testova”, poručio je Mrdak.

Avatar

Admin

Pročitajte još