Za skoro godinu dana sa granice vraćeno 1.160 tona hrane

 Za skoro godinu dana sa granice vraćeno 1.160 tona hrane

Foto: FOS Media

U prvih 11 mjeseci ove godine zaposleni u Upravi za bezbjednost hrane vratili su s granice 144 pošiljke, odnosno 1.160 tona hrane, prenosi portal RTCG.

Inpektori Uprave za bezbjednost hrane u oktobru su zabranili uvoz 20.000 kilograma limuna zbog povećane količine pesticida u odnosu na dozvoljenu.

Ta količina zapavo je samo mali dio hrane koja se se svakog mjeseca vrati sa carine ili ukoliko inpekcije procijene da je potrebno uništi. Prema izvještaju samo u oktobru zbog neusaglašenosti sa propisanim zahtjevima spriječeno je stavljanje na naše tržište ukupno 68.716 kilograma proizvoda.

Ova godina, iako je protekla u znaku pandemije ne zaostaje za prethodnom po nerealizovanom uvozu.

„Decembra vratili smo 144 pošiljke dnosno 1.160 tona hrane što je veliki broj, a što nam govori da i dalje postoji veliki rizik od uvoza voća i povrća sa povećanom količinom pesticida“, kazala je pomoćnica direktorice Uprave za bezjednost hrane Biljana Blečić za TVCG. 

Blečić tvrdi da se i prije uvoza vodi računa o zemlji porijekla i prati proizvođač, pa se nekada djeluje preventivno, na osnovu iskustva.

Pored toga na terenu su inpektori koji vrše odookativnu provjeru a ukoliko posumnjaju na loš kvalitet uzorak se šalje na ispitivanje

„Inpektor čeka rezultate analize i s kladu s njima može pustiti robu u promet, vratiti je proizvođači ili u o0dređenim slučajevima uništiti pošiljku“, dodala je Blečić.

U Upravi kažu da su testirane velike količine i da su zadovoljni kvalitetom proizvoda naših proivođača

Isporučiocima je u oktobru vraćeno i 4.710 kilograma mliječnih proizvoda jer je utvrđeno da nijesu ispunili uslove pri transportu a u Upravi rade na tome da deklaraciuje ovih prozvoda sadrže sve informacije o porijeklu i sadžaju.

Avatar

Portal Kolašin

Pročitajte još