Za vakcinu zainteresovano više od 15.000 građana

 Za vakcinu zainteresovano više od 15.000 građana

U Crnoj Gori je do sada vakcinisano 1.288 osoba, a upitnik na sajtu www.covidodgovor.me do sada je ispunilo više od 15.000 građana. Popunjavanjem ovog jednostavnog upitnika građani mogu pokazati interesovanje da prime vakcinu protiv COVID-19, a ispunjeni formulari doprinijeće boljem organizovanju procesa imunizacije, poručili su u Vladi Crne Gore.

Kako ističu u saopštenju, u Crnu Goru je do sada stiglo sedam hiljada doza vakcine Sputnjik V i u toku je vakcinacija prioritetnih grupa, koje su definisane Nacionalnom strategijom za uvođenje, distribuciju i primjenu COVID-19 vakcina.

„Trenutno je u toku vakcinacija štićenika domova za stare i institucija za smještaj lica sa težim poremećajima razvoja i osoblja koje se brine o štićenicima. Takođe, vakcinišu se zdravstveni radnici i ostalo osoblje koji rade sa SARS-CoV-2 inficiranim licima i njihovim kontaktima, kao i lica starija od 80 godina. Dinamika vakcinacije stanovništva zavisi od nabavke i isporuke vakcina. Nakon što se završi proces imunizacije prioritetnih grupa, počeće vakcinacija opšte populacije. Vakcina je besplatna za sve rezidente Crne Gore bez obzira na status državljanstva“, ističe se u saopštenju Vlade.

Imunizacija će se sprovesti u teritorijalno nadležnom domu zdravlja, a zakazivanje termina za vakcinaciju biće omogućeno u odnosu na grupu prioroteta u kojoj se osoba nalazi korišćenjem Call centra koji će biti namijenjen samo za zakazivanje vakcinacije.

„Neohodno je da građani prate lokalna sredstva informisanja kako bi znali kada je vrijeme za vakcinaciju osoba u određenoj starosnoj dobi ili kliničkom prioritetu. Ovaj upitnik možete da popunite i za članove svog domaćinstva. Potrebno je samo da navedete ispravno njihove podatke i ostavite kontakt. Ukoliko neki član domaćinstva nema mobilni telefon ili imejl, možete navesti svoj. Sve informacije o COVID-19, procesu imunizacije i aktuelnim mjerama građani mogu pronaći na zvaničnom sajtu Vlade Crne Gore i Savjeta za borbu protiv koronavirusa www.covidodgovor.me“, poručuju u Vladi CG.

Avatar

Portal Kolašin

Pročitajte još