Zakon o slobodi vjeroispovijesti neoboriv

 Zakon o slobodi vjeroispovijesti neoboriv

Foto: Minsitarstvo pravde

Novi Zakon o slobodi vjeroispovijesti sadrži i djelove iz obrazloženja presuda Evropskog suda za ljudska prava, tako da je u potpunosti neoboriv, kazao je ministar pravde i ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić, prenosi portal RTCG.

On je to rekao nakon što je potvrđeno da su poslanici koalicije „Crno na bijelo“ Ustavnom sudu podnijeli inicijativu za ocjenu saglasnosti dijela članova Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica sa Ustavom Crne Gore i potvrđenim i objavljenim međunarodnim ugovorima.

Leposavić je kazao Danu da svako ima pravo da predloži ili pokrene postupak za ocjenu ustavnosti opštih pravnih akta.

On je rekao da je kada je u pitanju aktuelna inicijativa, član 12 bio neustavan prije nego što su usvojene izmjene jer je smanjivao obim proceduralne zaštite korišćenja kulturnih dobara.

„Sadašnje odredbe ovog člana su usklađene sa Ustavom i pravnim poretkom Crne Gore, tako da razloga za brigu više nema. Štaviše, sve odredbe izmijenjenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti usaglašene su sa Ustavom, ali i sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima“, naveo je Leposavić.

On je dodao da novi Zakon o slobodi vjeroispovijesti sadrži i djelove iz obrazloženja presuda Evropskog suda za ljudska prava, tako da je u potpunosti neoboriv.

Avatar

Portal Kolašin

Pročitajte još