Završne riječi u slučaju brutalnog prebijanja Kolašinke A.S. zakazane za 31. decembar

 Završne riječi u slučaju brutalnog prebijanja Kolašinke A.S. zakazane za 31. decembar

Foto: FOS Media

U kolašinskom Osnovnom sudu danas je nastavljeno suđenje Ivanu Bojiću koji se teret da je 9. juna prošle godine brutalno pretukao sugrađanku A.S. u noćnom klubu „Selekt“ tako što je ju te noći dva puta tukao, u toaletu i ispred, zbog čega je gubila svijest. Takođe u optužnom predlogu se navodi da je Bojić, zaposlen kao policajac u drugom gradu, te kobne večeri vadio i pištolj, pa mu se na teret stavljaju dva krivična djela i to nasilničko ponašanje i nedozvoljeno držanje oružja.

Pred predsjednikom kolašinskog suda Arsenom Popovićem, danas su iskaz dali svjedok odbrane Lazar Mitrović, a takođe je na pitanja odbrane i advokata oštećene odgovarao vještak medicinske struke dr Nemanja Radojević.

Prema iskazu svjedoka odbrane, Mitrovića, on nije primjetio da je Bojić imao ikakvo oružje, te je dodao da Bojić nije udarao A.S. već da je, kako navodi svjedok, video kako A.S. udara Bojića, te je on nju samo odgurnuo usled čega je ona pala.

„Kada je Bojić gurnuo A.S. ja sam ušao i izveo ga iz toaleta i poslije toga sam ostao ispred. Poslije izvjesnog vremena ona je izašla i 10 minuta sam razgovarao s njom i sa još jednom djevojkom tako što sam im objasnio šta se tada desilo. U jednom trenutku Bojić je prišao, a oštećena mu je uputila više pogrdnih riječi i uvreda. Bojić je gurnuo, dok je ona bila na ogradi ispred. Ja sam poslije svega toga ostao i na neki svoj način se uvjerio da joj ne treba medicinska pomoć“, kazao je Mitrović dodajući da nije primjetio da je Bojić imao ikakvo oružje kod sebe.

Na posebno pitanje ODT-a, svjedok ističe da nakon što je Bojić u toaletu odgurnuo A.S., isti je nije udarao, tvrdeći da je čitavu situaciju mogao dobro vidjeti obzirom da je ušao u toalet nakon što je došlo do sukoba. Takođe, svjedok je istakao da nije primjetio da je bilo šta polomljeno u toaletu.

Nakon što su prisutni odgledali reprodukciju video nadzora sa ugostiteljskog objekat „Selekt“ nastavilo se suđenje sa pitanjima za vještaka Dr Radojevića.

Dr Radojević je podsjetio da je u nalazu ortopeda od 9. juna opisano da postoji bolno ograničenje pokreta u vratu oštećene, kao i krvni podliv na tom dijelu, te je postavljena dijagnoza istegnuća tetive vrata.

„Pored toga, oštećena se i na pregledu u Kolašinu žalila na bol u vratu. Uzimajući u vidu navedeno, mišljenja sam da je povreda u vidu krvavog podliva u predjelu zadnje strane vrata, praćena istegnućem mekih tkiva, nastala dejstvom sile na vrat. Bilo udarom pesnicom, stopalom ili, pak, kontaktom zadnje strane vrata sa podlogom“, kazao je vještak.

Imajući u vidu boju podliva na fotografijama, koje je sud proveo na glavnom pretresu, kako tvrd advokat Marko Radović, Bojićev branilac „ apsolutno je nemoguće da su sve te povrede nastale u istom događaju“. U prilog toj tvrdnji, odbrana se pozvala na nalaz i mišljenje vještaka sudske medicine, koje je uradila za privatne potrebe, a koje se ne mogu koristiti u postupku.

Dr Radojević je pojasnio, između ostalog, da krvni podlivi na različitim dijelovima tijela, gdje su različite anatomske karakteristike, mogu imati razlike i brzini promjene boje.

„Prilikom pojave krvnog podliva na telu najčešće se u prvih nekoliko sati krvni podliv manifestuje crvenom bojom koja potom prelazi u modrikastu koja može trajati sat, dva do osam sati. U nekim predjelima tela krvni podliv može odmah da se pojavi u vidu modrikaste, u običajno nakon nekoliko dana on ostaje zelen a potom žut, Međutim ova brzina kao što sam već rekao nije uvijek ista i zavisi od veličine podliva i njegove lokalizacije pa ta brzina može biti znatno brža ali i sporija“, kazao je Dr Radojević.

Zatim je branilac okrivljenog postavio novo pitanje a koje se odnosi na poziciju okrivljenog u odnosu na oštećenu, kako je kazao, prilikom navodnog zadavanja udaraca u toaletu.

„Ukoliko je oštećena u toaletu se nalazila na podu leđima oslonjena o podlogu sa nogama uvis moguće je da je neke od povreda koje su bile na djelovima tjela isturenim odnosno dostupnim dejstvu sile zadobila i u tom položaju ukoliko se napadač nalazio iznad nje u uspravnom ili nekom povijenom položaju“, kazao je vještak medicinske struke dodajući da u takvom položaju „oštećene kao što je prikazao na šestoj i sedmoj fotografiji ona je mogla zadobiti povrede u predjelu gornje strane stopala na primjer pesnicom napadača jer ista ima tu mogućnost širine pokretljivosti u prostoru“.

Odbrana okrivljenog, nakon ispitivanja vještaka Dr Radojevića je tražila da se obnovi novo vještačenje kao i da se pozove još svjedoka, ali je sudija Popović to odbio.

„Odbija se predlog branioca okrivljenog pa se neće vršiti novo vještačenje vještaka medicinske struke jer je dati nalaz vještaka Dr Radojevića i njegovo pojašnjenje na današnjem pretresu dovoljno za presuđenje te je po ocijenio suda njegovo vještačenje objektivno dato po pravilima struke“, navodi se u obrazloženju suda.

Po pitanju pozivanja dodatnih svjedoka, sudija Popović je kazao da se do sada saslušao veliki broj svjedoka na okolnosti kritičnog događaja a pozivanje novih vodilo bi samo odugovlačenju postupka.

Sud je danas donio rješenje, da se današnje ročište odloži i novo zakaže za 31. decembar kada bi obje strane trebalo da daju zavrne riječi.

Avatar

Portal Kolašin

Pročitajte još