Zeković: Vjerujem da će se SPC odužiti miropolitu, ali stambene zgrade nijesu prostor za to

 Zeković: Vjerujem da će se SPC odužiti miropolitu, ali stambene zgrade nijesu prostor za to

Foto: Twitter

Nakon izbora osjećamo ne da se spušta tenzija, ne da se sukob stišava između dva polarizovana dijela u Crnoj Gori, nego naprotiv- dolazi do podgrijavanja i, rekao bih, hranjenja već definisanih međusobnih podjela, poručio je Aleksandar Saša Zeković, dugogodišnji aktivista za ljudska prava.

„Umjesto da oni koji su postali pobjednici, a koje uvažavam, da pruže tu neophodnu ruku pomirenja, da pomognu drugoj strani u tom novom konceptu, i da doprinesu kroz sopstvene primjere da nema podgrijavanja tih podjela. Dešava se da se želi da se ona druga strana isprovocira. Poenta je kao da želi da im se pošalje poruka pobijeđeni ste, postajete nebitni, drugorazredni u ovoj Crnoj Gori“, kazao je Zeković, a prenosi portal RTCG.

On je u emisiji „Zumiranje“ na TVCG naveo da nijesu dobre poruke onih koji žele da se legitmišu kao reformistička i demokratska vlast.

Zeković se osvrnuo i na dešavanja u Nikšiću, gdje su na dvije stambene zgrade postavljeni plakati preminulog mitropolita Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori Amfilohija.

„Ono što se dešava u Nikšiću, gdje gotovo nije bilo osude, minimalan je primjer poštovanja vladavine prave. Zna se procedura postavljanja nekih stvari, na šta bi ličili naši gradovi ako bi svako na kućama, zgradama u kojima živimo, poslovnim objekima, postavljao sve ono što je u skladu sa nekim njegovim uvjerenjima, opredjeljenjima ili vjerovanjima. Moramo poštovati proceduire i propise koje imamo kao društvo da bi se zvali uređenim, ako to ne poštujemo, onda nijesmo uređeno društvo“, kazao je Zeković, gostujući na TVCG.

Dodao je da niko ne razmišlja zašto nam te instalacije trebaju na zgradama.

„Vjerujem da će biti načina da se SPC oduži mitropolitu za kompletan njegov pastirski rad, i prepustimo to njima, stambene zgrade nijesu prostor za to.“

Zeković je rekao i da se možemo složiti da je mitropolit bio kontroverzna ličnost, da je iza sebe ostavio i pozitivno, ali i negativno nasljeđe.

„Mnogo je i onih koji kažu da ih je poništavao kao narod i naciju. Mnogo je onih koji kažu da ih je nazivao lažnim narodom, moraju se i oni uvažiti, kao što se moraju uvažiti i oni koji ga poštuju. S obzirom da smo još sekularno društvo, kompletan taj vjerski domen diksuije treba prepustiti vjerskim zajednicama, da se na tom domenu diskutuje. Društvo ima ustavne vrijednosti, kojima možemo da se ponosimo i na kojima treba da radimo. Ono što nas razjedinjava treba prepustiti drugim strukturama koje su pozvane to da rade“, poručio je Zeković.

Avatar

Portal Kolašin

Pročitajte još