Zgrada „starog suda“ prepuštena „sudu“ vremena (FOTO)

 Zgrada „starog suda“ prepuštena „sudu“ vremena (FOTO)

Jedna od najstarijih zgrada u Kolašinu poznata kao zgrada “starog suda” ili „kuća Marića“ više godina predstavlja opasnost po pješake, saobraćaj i objekte oko nje, jer se urušava. Nažalost, Opštini Kolašin su vezane ruke, jer je ta zgrada, prije oko 13 godina od strane tadašnje aktuelne vlasti prodata privatnom podgoričkom preduzeću.

Foto: Portal Kolašin

U proteklih deset godina, lokalna uprava pokušava da „natjera“ vlasnika da sanira objekat ali bezuspješno.

„Sa pozicije lokalne uprave smo upućilvali zahtjeve nadležnim gradjevinskim inspekcijama da upozore vlasnika da treba da obezbijede objekat koji je u lošem gradjevinskom stanju i da predstavlja prijetnju za prolaznike u frekfentnom dijelu ulice Boška Rašovića, pored niza trgovinski objekata i ispod Gradske pijace”, saopšteno je iz lokalne uprave Kolašina za naš portal.

Pošto još uvijek nije bilo reakcije, navode iz Opštine Kolašin, dali smo nalog našoj Komunalnoj policiji da oko objekta postavi trake kako prolaznici ne bi prolazili trotoarom pored njega i tako rizikovali da možda budu povrijeđeni.

„Nastavićemo sa zahtjevma nadležnim inspekcijskim organima kao i vlasnicima da se odrede prema ovom objektu koji se nalazi u centru grada i koji samim tim treba da ima određenu gradjevinsku uređenost”, saopšteno je iz lokalne uprave.

Prema riječima predsjednika Opštine Kolašin Milosava Bulatovića, objekat „Starog suda“ je dio ariitekture nekadašnjeg Kolašina i kao takav je izuzetno vrijedan.

„U sadašnjim uslovima budžetskih ograničenja i aktuelne ekonomske krize izazvane pandemijom Covida 19, lokalna uprava nema sredstava da objekat ponovo vrati u svoje vlasništvo”, kazao je Bulatović dodajući da infornacije koje imaju govore da je tadašnji kupac objekta, isti založio kao hipoteku za kredit kod jedne poslovne banke u Crnoj Gori.

„Nakon što nije vratio kredit, aktivirana je hipoteka za kredit i objekat „Starog suda“ je postao vlasništvo poslovne banke”, istako je on.

Zaobilazite zgradu u širokom luku

Koliko će još taj oronuli objekat, koji je inače dio kulturnog nasleđa, u centru grada ugrožavati prolaznike i objekte u neposrednoj blizini, ne zna se, ono što jeste poznato je to da je objekat za male pare prodat prije skoro 13 godina a da od tada do danas ni jedan cent nije uložen u njegovu rekonstrukciju, već je prepušten na milost i nemilost vremenu čekajući nadležnu inspekciju da preduzme konkretne radnje. Do tada, građanima se preporučuje, a na šta crvena traka i upozorava, „zaobilazite zgradu u širokom luku“.

Kulturno nasleđe Kolašina poslužilo kao sredstvo za zaradu

Podsjećanja radi, zgrada starog suda ili kako je prvobitno zvana „Kuća Marića“, građena je novcem te bogate trgovačke porodice, 1901. godine. U kući Marića, nakon što je nacionalizovana, bio je smješten Sreski sud, pa je tako dobila novi naziv „zgrada starog suda“. Prije 13. godina opština Kolašin je prodala staru zgradu suda privatnom preduzeću „K – Distribution“ iz Podgorice za 120.000€. Novi vlasnik je u više navrata u proteklih osam godina najavljivao početak radova na rekonstrukciji zgrade ali do toga nije došlo. Prema aktuelnim katastarskim podacima, zgrada se i dalje vodi na to podgoričko preduzeće ali je opterećena hipotekom u iznosu od 640.000€ kod Hypo Alpe Adria Banke.

Avatar

Admin

Pročitajte još