Kolašin okom umjetnika: Ljepote rodnog kraja kroz Vedranov objektiv (FOTO)

 Kolašin okom umjetnika: Ljepote rodnog kraja kroz Vedranov objektiv (FOTO)

Foto: Vedran Vujisić

Izvor: FOS Media

Dvadesetogodišnji Kolašinac Vedran Vujisić odmalena je počeo da se druži sa fotoaparatom. Posmatrao je stvari iz drugačijeg ugla, bilježio trenutke i svaki slobodan trenutak koristio je da se posveti svojoj, tada dječačkoj zanimaciji. Sa samo 11 godina dobija prvi profesionalni aparat pa tada počinje i njegova umjetnička priča. Trudi se da redovno zabilježi ljepote rodnog kraja, prikaže ih sugrađanima i sačuva od zaborava, a preksjutra će čak 60 fotografija prikazati i na drugoj samostalnoj izložbi „Kolašin – okom umjetnika“.

„Prve fotografije sam napravio starim porodičnim analognim fotoaparatom. Fasciniralo me to što sam imao priliku da ’zamrznem’ jedan trenutak u vremenu i tako ga sačuvam od zaborava. Uvijek me privlačila priroda, najviše pejzaži i živopisni krajolik koji mi je nadohvat ruke jer živim u Lipovskoj Bistrici okružen planinskim masivima Sinjajevine, Komova, Vratila i Vučja pa sam upravo to i poželio da zabilježim“, počinje Vedran priču za FOS.

Foto: Vedran Vujisić

Tada, godinama ranije, njegovo interesovanje da fotografiše pejzaže nije oduševljavalo roditelje jer se, kako kaže, trošio film koji je čuvan za bilježenje porodičnih okupljanja.

„Kada su roditelji primijetili da imam smisla za fotografiju i da ne odustajem od svoje namjere da ’kidnapujem’ porodični fotoaparat, sa jedanaest godina od njih dobijam prvi profesionalni aparat marke ’Sony“, priča nam Vedran.

Danas, ovaj 20-godišnjak pored svakodnevnih obaveza obaveza na fakultetu, uspio je da priredi i drugu samostalnu izložbu fotografija „Kolašin – okom umjetnika“ koja će biti otvorena u petak u 18 sati u Velikom holu kolašinskog Centra za kulturu.

„Fotografije koje će biti izložene predstavljaju svojevrsnu foto priču, odnosno retrospektivu događaja u Kolašinu koje sam ja zabilježio na neki sebi svojstven način, sa određenom dozom umjetničkog. To su fotografije Kolašina u svim godišnjim dobima, određeni detalji i zgrade koje možda oko mojih sugrađana nije zapazilo, fotografije sa manifestacija i događaja kao što su košarkaški i tango kamp, ’Bjelasica Ultra Trail’ maraton, pazarni dan, ’Korifej’, turnir u malom fudbalu, fotografije sa nastupa i koncerata KUD ’Mijat Mašković’ iz Kolašina, nekoliko pejzaža sa Sinjajevine i Bjelasice, novi ski-centar Kolašina ali i par portreta sugrađana“, kaže naš sagovornik.

Foto: Vedran Vujisić

Na izložbi će biti prikazano oko 60 fotografija, a rodni grad ovom talentovanom mladiću predstavlja nepresušni izvor inspiracije.

„Iako su u pitanju isti motivi u zavisnosti od godišnjeg doba, doba dana i svjetlosnih uslova moguće ih je obraditi i prikazati na veliki broj načina tako da uvijek izgledaju nesvakidašnje i neobično, iako ih možda moji sugrađani koji stalno prolaze pored njih ne vide iz tog ugla. Posebno me impresionira živopisni krajolik u kome je Kolašin smješten. Na maloj udaljenosti od Kolašina se nalaze živopisni planinski vijenci Sinjajevine, Bjelasice, Komova i Vučja (naravno planine Sinjajevina i Bjelasica sa pripadajućim jezerima koja predstavljaju svojevrstan dragulj ovog područija), u blizini Kolašina je i NP ’Biogradska gora’ sa Biogradskim jezerom – kako sam ga ja nazvao ’biserom Bjelasice’,  manastir Morača iz 13-og vijeka, podignut 1252. godine, u blizini je i manastir Ćirilovac…“, nabraja nam Vedran sve ljepote rodnog grada koje će u petak prikazati sugrađanima putem svojih fotografija.

Foto: Vedran Vujisić

„Impresionira me i što je sve to satkano na malom prostoru i zaista, pored toga što takav položaj Kolašina sa svim nabrojanim omogućava meni da se umjetnički izrazim i napravim dobro fotografiju, nesumnjivo omogućava i postojanje raznovrsne turističke ponude.“

Foto: Vedran Vujisić

Vedran je, kaže, samouki umjetnik. Ranije nije bio dostupan internet pa sve što danas zna o fotografiji učio je iz priručnika i knjiga.

„Najviše su mi pomogli priručnici o fotografiji Skota Kelbija pod nazivom ’Digitalna fotografija’ . Kasnije kad sam dobio pristup internetu povećava se dostupnost podacima i različitoj literaturi. Ranije je fotograf bilo cijenjeno zanimanje. Morao je znati pravila kadriranja, da podesi ekspoziciju, otvor blende i ostalo. Uzori su mi bili mnogobrojni svjetski fotografi ali i fotografi iz regiona. Sa oduševljenjem sam posmatrao njihove fotografije i maštao o tome kako bi bilo lijepo da i ja jednog dana mogu uraditi nešto slično“, kaže Vedran za FOS.

Foto: Vedran Vujisić

Međutim, da bi neko bio dobar fotograf nije dovoljno samo izučavati literaturu a nije ni jednostavno, kao što mnogi misle.

Naslušao sam se dosta priča koje otprilike izgledaju ovako: ‘Daj meni aparat i ja ću ti napraviti isto ovo , možda i bolje!’ Smatram da je to nemoguće, prvo zato svako ono što se nalazi ispred njega vidi na drugačiji način. Upravo zbog toga postoje fotografije sa istim motivima ali iz različite perspektive pa svaka oduševljava na svoj način. Fotograf treba da zna gdje i zašto da ‘klikne’, zna kako fotografska oprema funkcioniše i kako se u različitim svjetlosnim uslovima ponaša“, priča naš sagovornik i dodaje:

„Da bi neko bio dobar fotograf , prvenstveno je potrebno da puno fotografiše. Aparat mora postati ‘produžena ruka’ fotografa. Kao i svaka druga radnja to pređe u rutinu. Podešavanja je posle dugo vremena provedenog uz aparat moguće odraditi skoro trenutno. Kao i u svemu bitan je i talenat , ali se rukovodim onim da je za uspjeh u oblasti fotografije procentualna zastupljenost ovakva: 10% talenat, 20% oprema i 70% rad i trud.”

Foto: Vedran Vujisić

Svojim radom želi da poruči da fotografija omogućava ono što drugi vidovi umjetnosti ne mogu.

„Drago mi je kada moje fotografije nekome poprave raspoloženje, probude uspomene na neki od predjela koji se nalaze na njima ili jednostavno pokažu da ono što se nalazi u našoj okolini može biti neiscrpni izvor inspiracije za svakog ljubitelja prirode i umjetnika uopšte“, zaključuje Vedran.

Foto: Verdan VUjisić

Osim izložbe „Kolašin – okom umjetnika“, Vedran je autor samostalne izložbe fotografija „Sa prirodom u beskraj“ 2017. godine, učesnik je kolektivne izložbe mladih sjevera Crne Gore gdje se predstavio sa tri fotografije, učesnik kolektivne izložbe „Kolašinska foto priča“. U okviru projekta „Kul karavan“ takođe je učestvovovao na kolektivnim izložbama u Rožajama, Kolašinu, Mojkovcu i Pljevljima. Dobitnik je posebne nagrade na konkursu koji su organizovali delegacija Evropske unije u Crnoj Gori i EU info centar pod nazivom ,,Naša kulturna baština – evropsko nasljeđe”.

Avatar

Portal Kolašin

Pročitajte još