Korona ne može da zaustavi kulturu

 Korona ne može da zaustavi kulturu

Foto: Vedran Vujisić

Kolašinski Centar za kulturu uprkos koroni redovno održava programski sadržaj, uz poštovanje mjera NKT-a, saopšteno je iz lokalne uprave, tako da će se ova kalendarska godina završiti manifestacijom „Dani Mila Boškovića“ koja je od izuzetnog značaja za Kolašin.

Kao osnivač JU Centara za kulturu, lokalna uprava grada na Tari nastoji da u najvećoj mogućoj mjeri pomognu kulturna dešavanja, saopšteno je iz lokalne uprave.

„Centar za kulturu redovno održava svoj programski sadržaj dok Zavičajni muzej radi normalno radno vrijeme. Gradska biblioteka i suvenirnica takođe rade po ustaljenom radnom vremenu, jedino što svi posjetioci i zaposleni moraju u doba epidemije da se pridržavaju i poštuju mjere NKT-a“, saopšteno je iz lokalne uprave.

„Sa druge strane zbog epidemije virusa dosta većih kulturnih priredbi i dešavanja je odgođeno ali ne svi. Moramo naglasiti da uz strogo poštovanje mjera NKT-a KUD „Mijat Mašković“ je obeležio manifestaciju „Dani evropske baštine“ sa dva originalna programa. A ovu kalendarsku godinu manifestacijom „Dani Mila Boškovića“ koja je od izuzetnog značaja za naš grad i pri tom jedna veoma kvalitetna kulturna manifestacija, koja će se u buduće odražavati svake godine i biće prepoznatljivost kulturnog života našeg grada“, navode iz lokalne uprave.

Podsjećanja radi, JU Centar za kulturu Kolašin i biblioteka „Ljubo Anđelić“ počeli su realizaciju projekta „Dani Mila Boškovića“ koji je podržan od strane Ministarstva kulture i Opštine Kolašin, što je najavila Gorica Ilinčić direktorka kolašinskog Centra za kulturu.

Ta veoma važna kulturna manifestacija počela je organizovanjem konkursa pod nazivom: PRVI KONKURS ZA DODJELU PJESNIČKE NAGRADE „MILO BOŠKOVIĆ“. Pravo učešća na konkursu su imali pjesnici i pjesnikinje iz Crne Gore i regiona, starosti do 37 godina. Svaki autor je mogao poslati jednu neobjavljenu pjesmu, a konkurs je trajao do 5. decembra.

„Žiri će odabrati najbolje pjesme i dodijeliti tri nagrade u iznosu od 400,00, 200,00 i 100,00 eura. Nagrađeni pjesnici će učestvovati na književnoj večeri posvećenoj književniku Milu Boškoviću, koja će se održati prilikom dodjele nagrada u decembru, u JU Centar za kulturu Kolašin“, saopštila je prilikom najave Ilinčić.

„To je nastavak promocije zavičajnih pisaca koju su JU Centar za kulturu i Narodna biblioteka „Ljubo Anđelić“ započeli tokom 2019. godine. Očekuje se da rezultat ove manifestacije bude oživljavanje djela lokalnog stvaraoca, nepravedno zapostavljenog u sredini iz koje je potekao“, kazala je ona tom prilikom dodajući da zbog situacije sa korona virusom, ovogodišnji „Dani Mila Boškovića“ će trajati kraće i obuhvatiće manji broj aktivnosti od planiranih.

„Aktivnosti u organizaciji manifestacije obuhvatiće i upoznavanje zainteresovanih sa književnim opusom Mila Boškovića. U tu svrhu, od dana raspisivanja Konkursa za pjesničku nagradu „Milo Bošković“, u prostorijama Narodne biblioteke će biti izložena njegova djela“, objasnila je Ilinčić ističući da Opština Kolašin i JU Centar za kulturu planiraju da ova kulturna manifestacija postane tradicionalna jer je vezana za ime i djelo jednog od najistaknutijih zavičajnih pisaca Kolašina i okoline.

Milo Bošković najznačajniji pjesnik XX vijeka iz kolašinskog kraja

Pisac Milo Bošković je rođen u Kolašinu 1937. godine, a preminuo u Podgorici 1974. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Objavio je preko 20 knjiga poezije i proze i ostavio više knjiga u rukopisu. Njegov roman „Ikar sa Itake“ uvršten je u ediciju „Roman u Crnoj Gori“ – 20 romana, te u „Antologiju crnogorske kratke priče“, a poezija mu je ušla u antologiju „Crnogorska poezija XX vijeka“ – Poetika Montenegrina (31 pjesnik). Zastupljen je i u više antologija jugoslovenske književnosti kao i u svjetskoj “Antologiji ljubavne poezije”. Književni kritičari Bogić Rakočević, Novo Vuković i dr. smatraju da je Milo Bošković najznačajniji pjesnik i prozni pisac u XX vijeku iz kolašinskog kraja i autentičan književni glas u crnogorskoj literaturi.

Avatar

Admin

Pročitajte još