Narodna biblioteka „Ljubo Anđelić“ nudi sugrađanima preko 18.000 knjiga

 Narodna biblioteka „Ljubo Anđelić“ nudi sugrađanima preko 18.000 knjiga

Foto: Vedran Vujisić

Narodna biblioteka “Ljubo Anđelić” svojim korisnicima nudi preko 18.000 knjiga za djecu i odrasle i naslove iz svih oblasti znanja i umjetnosti, kazala je za Portal Kolašin, Danijela Đukić, bibliotekarka.

„Zavičajna zbirka je poseban fond biblioteke i njoj pripadaju djela autora rođenih na teritoriji opštine Kolašin kao i građa koja se svojom sadržinom odnosi na teritoriju opštine Kolašin. S obzirom da su zavičajne zbirke jedan od najznačajnijih segmenata nacionalne kulturne baštine, JU Centar za kulturu i Narodna biblioteka aktivno su i ove godine radili na predstavljanu zavičajnih tema, pisaca i ličnosti“, kazala je Đukić ističući projekat „Dani Mila Boškovića“ koji je podržan od strane Ministarstva kulture i Opštine Kolašin, a čija je realizacija u toku.

„Taj projekat je nastavak promocije zavičajnih pisaca koju smo započeli krajem prošle godine. Na konkurs za pjesničku nagradu “Milo Bošković, prvi po redu, pristiglo je 190 prijava. Odazvao se veliki broj kvalitetnih pjesnika i pjesnikinja iz Crne Gore i regiona. Žiri je imao težak zadatak, na koji je uz maksimalno angažovanje i svu stručnost odgovorio. Zbog aktuelne epidemiološke situacije, kao što je i ranije najavljeno, ova manifestacija će trajati kraće i obuhvatiće manji broj aktivnosti od planiranih. Iz pomenutih razloga odlučili smo da se novčane nagrade uplate na račune nagrađenih a diplome pošalju poštom, iako je planirano da nagrađeni učestvuju na književnoj večeri posvećenoj ovom književniku“, istakla je ona.

Kada je u pitanju knjižni fond Narodne biblioteke “Ljubo Anđelić” u Kolašinu, kaže Đukić, on je godinama unazad uglavnom obnavljan knjigama koje je ta ustanova dobijala na poklon ili novčanim donacijama, međutim tokom prošle godine došlo je do promjena.

„Zahvaljujući sredstvima budžeta Opštine Kolašin, Biblioteka je u toku 2020. godine uvećala svoj fond značajnim brojem naslova. Izdvajanjem sredstava kojim se ulaže u nabavku novih knjiga bili smo u mogućnosti da donekle ispratimo izdavačku djelatnost i na taj način zadovoljimo potrebe korisnika. Svi novi naslovi se odmah promovišu na Fejsbuk stranici JU Centar za kulturu Kolašin što je naišlo na odličan odziv čitalaca. Aktuelni naslovi izloženi su i u prostorijama biblioteke kako bi se korisnici lakše informisali o najnovijim knjigama“, kazala je Đukić dodajući da najnovija donacija koja je stigla u 2020. godini na adresu biblioteke je donacija Narodnog muzeja Crne Gore.

Foto: Facebook

„Značajno smo obogatili fond sa preko 100 vrijednih izdanja Narodnog muzeja koja se sastoje od monografija, monografskih kataloga, knjiga i drugih izdanja iz umjetnosti i kulture“, istakla je ona.

Opšte poznato je da je pandemija virusa korona uticala na sve sfere života pa tako i na rad Gradske biblioteke. O tome kako je ta važna kulturna ustanova organizovala svoj rad, i kako funkcionišu i ovo vrijeme, Đukić je objasnila.

„Pandemija koronavirusa promijenila je rad mnogih institucija, organizacija i ustanova. Izuzetak nije ni Gradska biblioteka koja je u jednom periodu bila zatvorena za korisnike. S obzirom da se to desilo baš u periodu kada se obilježavaju dva važna datuma Međunarodni dan dječije knjige i Svjetski dan knjige, onemogućene su mnoge planirane aktivnosti biblioteke, između ostalog i organizacija Sajma knjiga, koji već nekoliko godina, povodom obilježavanja Svjetskog dana knjige, 23. aprila, organizujemo u saradnji sa “Narodnom knjigom”. Ipak, brzo smo uspjeli da se prilagodimo novonastaloj situaciji, tako da smo i u ovom periodu našli način da dopremo do čitalaca i obilježimo ove značajne datume. U tome su nam pomogli glumci iz Kolašina koji su čitali poeziju i odlomke romana, a publika ih je mogla čuti na Fejsbuk stranici Centar za kulturu Kolašin“, objasnila je ona za Portal Kolašin dodajući da iako je rad sa korisnicima u jednom periodu bio obustavljen, važno je napomenuti da je to samo jedan dio bibliotečkog poslovanja a da su mnoge druge aktivnosti i u ovom periodu nastavljene, poput rada u sistemu COBISS, naglašavajući da je rad u Biblioteci organizovan uz pridržavanje svih epidemioloških mjera.

Inače, biblioteka U Kolašinu ima oko sto članova, kaže ona, naglašavajući da se radi o porodičnim članarinama tako da je vrlo retko samo jedan član korisnik usluga biblioteke.

„Ako izuzmemo osnovce i srednjoškolce koji su naši redovni posjetioci, korisnička populacija je šarenolika, ima zaposlenih, studenata, nezaposlenih, penzionera. Godišnja članarina za učenike i student je 1 euro, za penzionere i nezaposlene 2,50 eura a za zaposlene 5,00 eura“, istakla je Đukić.

Prošle godine organizovan besplatan upis za studente

„Povodom Nacionalnog dana podizanja svijesti o bibliotekama, koji se obilježava 5. oktobra, na poziv Centralne univerzitetske biblioteke, prošle godine smo se pridružili akciji Biblioteka za studente i organizovali besplatan upis za sve studente. Ovom akcijom se na simboličan način daje doprinos afirmaciji bibliotečke struke, ali i doprinosi visokom obrazovanju u Crnoj Gori“, istkla je Đukić. 

Pandemija virusa povećala broj čitalaca u Kolašinu

I pored pandemije virusa korona, broj upisanih članova ostao je na nivou 2019. godine, kaže Đukić, a primjetan je čak i porast broja čitalaca. Razlog tome može biti nepovoljna epidemiološka situacija koja je dovela do toga građani više vremena provode u svojim kućama. 

Avatar

Admin

Pročitajte još