Petar Božović dobitnik nagrade Dobričin prsten

 Petar Božović dobitnik nagrade Dobričin prsten

printscreen

Glumcu Petru Božoviću u Narodnom pozorištu u Beogradu uručen je Dobričin prsten, nagrada za životno djelo Udruženja dramskih umjetnika Srbije.

Božović je 33. dobitnik Dobričinog prstena, a zvanično mu je tu nagradu, koju je predsjednik udruženja dramskih umjetnika Vojislav Voja Brajović nazvao „ordenom“, uručila koleginica sa klase i bivša laureatkinja Svetlana Bojković.

Obrazlažući odluku žirija, koji je ove godine razmatrao 13 kandidata za najviše priznanje Udruženja dramskih umjetnika, njegova predsjednica Vida Ognjenović navela je da je Božovića na svečano uručenje, uz rodbinu i prijatelje, dopratilo više od 200 odigranih uloga.

„Ruska poslovica kaže da nije život što i polje preći, a svojim djelom Petar Božović govori da ni gluma nije što i polje preći, nego je ludačko istraživanje svijeta maštom, ranjivi pohod u ludilo koji se izvodi golim životom, poduhvat nepredvidivog ishoda, nesamerljivog rezultata i nikada sasvim završen“, rekla je Ognjenović, koja je Božovićevu glumu opisala kao glumu „na dah, iz kontre“.

Božović se okupljenima kratko obratio šalom, citirajući Ljubu Tadića koji je govorio da „glumac kada hoće nešto da kaže, prvo kaže ‘Ja’“.

Potom se prisjetio kako je čuveni glumac (Milivoj Popović) Mavid pričao da je znao poslije predstave da se presvuče, napusti pozorište i dođe do spomenika, a aplauz još traje.

„Evo i ja, pošto sam igrao dosta značajnih uloga u Narodnom pozorištu, izađem iz pozorišta, prođem pored spomenika, i tek oko Terazija čujem kako jenjava aplauz“, ispričao je Božović, što su prijatelji i kolege propratili aplauzom.

Avatar

Portal Kolašin

Pročitajte još