Pjesma Marije Dejanović „Na putu do trgovine“ dobila prvu nagradu na konkursu za pjesničku nagradu „Milo Bošković“

 Pjesma Marije Dejanović „Na putu do trgovine“ dobila prvu nagradu na konkursu za pjesničku nagradu „Milo Bošković“

Foto: Promo poster

Žiri za dodjelu pjesničke nagrade Milo Bošković u sastavu: Bogić Rakočević, predsjednik, Slobodan Bošković, član i Radojica Bulatović, član, nakon razmatranja gotovo dvjesta pjesama pristiglih na Konkurs, na elektronskoj sjednici jednoglasno je donio odluku da prva nagrada u iznosu od 400 eura pripadne Mariji Dejanović za pjesmu „Na putu do trgovine“, saopštile je direktorka Centra za kulturu Kolašin, Gorica Ilinčić.

Druga nagrada u iznosu od 200 eura, ističe ona, dodijeljena je Sonji Knežević za pjesmu „Beograd 2020.“ i dvije treće nagrade, u iznosu od po 100 eura Vladani Perlić, autorki pjesme „Radije bih da znam popravljati česme“ i Andrei Debak za pjesmu „Pjesnikinja“.

Pjesme pristigle na Konkurs za nagradu koja je posvećena Milu Boškoviću, ističe su se obrazloženju žirija, osobenom pjesniku iz kolašinskog kraja i koja se dodjeljuje prvi put bile su potpisane šifrom, a njihovi autori, sudeći po dijalekatskim varijantama su sa različitih prostora bivše Jugoslavije. Zavidan je estetski, tematski i sadržajni kvalitet pristiglih pjesama i za nagrade su presudile nijanse.

„Prvonagrađena pjesma „Na putu do trgovine“ nosi u sebi različita značenja i asocijacije koje se svode na zaključak kako valjani pjesnički materijal može postati bilo šta što izvire iz svakodnevne neposrednosti. Uvjerljivo i sugestivno pjesnik nas vodi sa sobom u traganju za drugačijim pristupima poznatom iskustvu i varijantama opažajnog svijeta“, navodi žiri u obrazloženju.

Kada je u pitanju drugo nagrađena pjesma „Beograd 2020“ , ističe žiri, ona u svom asocijativnom opsegu oslonjena je na najnovije demonstracije u Beogradu što još jednom potvrđuje stav da poezija ima i društvenu, a ne samo estetsku funkciju, a svojim značenjskim opsegom bavi se čovjekom izgubljenim na razmeđi svjetova.

„U današnje vrijeme, kada je izuzetno teško održati bilo kakav status, pjesnik kroz simbole nepristajanja pokušava da ukaže na društvenu destrukciju koja je svela običnog građanina na beznačajan nivo“, navodi se u obrazloženju.

Nadalje žiri ocjenjuje da pjesma „Radije bih da znam popravljati česme“ koja je dobila treću nagradu u svom narativnom naboju sadrži različite konotativne slojeve koji isijavaju pjesnikove lične utiske, meditacije i osjećanja i dobrim dijelom se semantički i strukturno gradi na zvučanju riječi.

„Njen autor je uspio da naizgled razbacane fragmente svakodnevice uveže u jednu finu pjesničku cjelinu“, ističe se u obrazloženju dodajući da treću nagradu nosi i pjesma „Pjesnikinja“ koja je naizgled omeđena standardnim poetskim toposima, ali kroz neku vrstu revitalizacije svakodnevnog govora lucidno i iskričavo isijava jednostavne i jezgrovite slike sugerišući da poezija uvijek garantuje unutrašnju slobodu.

„To joj, pored ostalog, daje aktuelnost i svježinu“, zaključio je žiri.

Dani „Mila Boškovića“ u Kolašinu

Inače, JU Centar za kulturu Kolašin i biblioteka „Ljubo Anđelić“ počeli su realizaciju projekta „Dani Mila Boškovića“ koji je podržan od strane Ministarstva kulture i Opštine Kolašin, te završeni konkurs za najbolju pjesmu je uvod u tu manifestaciju.

Kako je najavila Ilinčić, ova manifestacija je nastavak promocije zavičajnih pisaca koju su JU Centar za kulturu i Narodna biblioteka „Ljubo Anđelić“ započeli tokom 2019. godine.

„Očekuje se da rezultat ove manifestacije bude oživljavanje djela lokalnog stvaraoca, nepravedno zapostavljenog u sredini iz koje je potekao“, kazala je Ilinčić prilikom najave početka manifestacije dodajući da zbog situacije sa korona virusom, ovogodišnji „Dani Mila Boškovića“ će trajati kraće i obuhvatiće manji broj aktivnosti od planiranih.

„Aktivnosti u organizaciji manifestacije obuhvatiće i upoznavanje zainteresovanih sa književnim opusom Mila Boškovića. U tu svrhu, od dana raspisivanja Konkursa za pjesničku nagradu „Milo Bošković“, u prostorijama Narodne biblioteke će biti izložena njegova djela“, objasnila je Ilinčić ističući da Opština Kolašin i JU Centar za kulturu planiraju da ova kulturna manifestacija postane tradicionalna jer je vezana za ime i djelo jednog od najistaknutijih zavičajnih pisaca Kolašina i okoline.

Avatar

Admin

Pročitajte još