„Poželjno je da stvaramo nešto novo i drugačije“: Pored redovnih svirki na balkonu, u izolaciji snimio i pjesmu (VIDEO)

 „Poželjno je da stvaramo nešto novo i drugačije“: Pored redovnih svirki na balkonu, u izolaciji snimio i pjesmu (VIDEO)

Izvor: FOS Media, autor: Violeta Rovčanin

Muzikom je počeo da se bavi sasvim slučajno. Svoje prve muzičke korake, kako voli da kaže, napravio je tek u trećoj deceniji i to kada je dobio otkaz pa se okrenuo notama kao izvoru zarade. Danas se Marko Šćepanović može pohvaliti drugim autorskom pjesmom ’Opet se rađam’ koju je dovršio i snimio tokom trajanja izolacije. Osim stvaranja, ovaj Kolašinac redovno ima i koncerte na svom balkonu gdje pjesmom uveseljava komšiluk i olakšava im trenutke provedene u zatvorenom prostoru. O nastupima na terasi, novoj pjesmi ali i svemu onome što planira kada se svijet izbori sa trenutnim problemom, Šćepanović govori za FOS.

Nakon numere „Niko nas ne čuje“ koju je prošle godine predstavio publici, uslijedila je numera „Opet se rađam“. Zatvoren prostor nije spriječio Marka da se prepusti kreativnosti i stvara.

Pjesma ’Opet se rađam’ je samo dovršena u samoizolaciji, a počeo sam da radim na njoj i prije pomenutih mjera od strane nadležnih. Imao sam sreću i što se danas dosta toga može završiti elektronskim putem, da ne moram biti fizički prisutan. Zato sam i uspio a da ne moram čekati da se vrati sve u normalu“, počinje Marko priču za FOS.

Zadužen je za muziku, tekst, aranžman i miks dok je mastering odradio Nikola Đurović iz 3S produkcije, a prateće vokale otpjevala Milica Milović. Pjesmu je snimio, kaže, u svojoj spavaćoj sobi koju je odavno pretvorio u studio.

Pjesma, u suštini, govori o osjećaju koji nosimo u sebi kad nas neka draga osoba zauvijek napusti, jer tad svi mi barem na tren probamo sebe da utješimo vjerujući da je ta osoba na nekom boljem mjestu. Međutim taj osjećaj nas podsjeti da ni mi nećemo zauvijek biti mladi, lijepi, zdravi a ni živi, pa jedina poruka koju želim da pošaljem, ne samo ovom pjesmom već i svakom, jeste da živimo život punim plućima. Svako zaslužuje da se osjeća slobodno i srećno“, kaže naš sagovornik.

Foto: Privatna arhiva

Strpljenje mu je, priznaje, najbolji prijatelj. Zato i ne čudi što je na ovoj pjesmi, kako kaže, radio dugo i temeljno.

Kompozitori imaju nepisano pravilo da se, kada se stvara kompozicija, prvo osmisli melodija pa onda tekst, zbog metrike. Međutim, kod mene to ide obrnutim redosljedom. Uvijek prvo sastavim tekst a onda melodija dođe sama od sebe. Teško je to opisati. Za komponovanje koristim gitaru jer moram biti iskren, klavir ne sviram. Kod ove pjesme, prva zamislao je bila da gitara bude primarni istrument, kao i kod prethodnih pjesama, međutim, nešto mi je falilo tu“, pojašnjava Marko i dodaje:

Onda sam došao na ideju da preko softvera za snimanje iste tonove koje sviram na gitari pretočim u klavirske tonove. Kad sam čuo krajnji ishod, istog trena sam se zaljubio u pjesmu i zaključio da je ovo pjesma za klavir. Kod mene sve ide polako ali temeljno, pa i na ovoj pjesmi sam počeo da radim još tokom novogodišnjih praznika. Naučio sam da mi je strpljenje najbolji prijatelj.“

Ovih dana, izolacija je mnogima teška. No, Marko je kaže ovo vrijeme iskoristio da se temeljno posveti sebi i svom autorskom raduZapravo, svemu onome za šta u normalnim okolnostima nije imao vremena.

Iskreno, meni prvom izolacija jako teško pada jer sam navikao da me porodica gleda samo u vrijeme obroka i spavanja. Međutim, ovaj period mi je dobrodošao da se posvetim onome gdje istinski vidim sebe kad je muzika u pitanju a to je autorski rad. Prije pandemije sam mnogo radio, posao gdje mi ide radni staž, plus nastupi i probe i veoma malo vremena sam imao da se posvetim onome zbog čega sam i ušao u sve to. Meni je pandemija promijenila gledište. Svi smo u svijet muzike ušli iz ljubavi, ali vremenom krenemo malo više da gubimo taj osjećaj individualnosti pa počnemo da posmatramo to kao na posao i da se prilagođavamo tržištu. Muzičari sad jesu u velikom problemu zbog pandemije, ali to ne znači da treba da prestanemo da stvaramo već naprotiv, tek je sad poželjno da stvaramo nešto novo i drugačije. Tako da je samoća u mom slučaju bila korisna.“

Foto: Privatna arhiva

Osim rada na novim pjesmama Marko redovno zabavlja publiku sa svog balkona. Organizuje svirke a sve kako bi u ovom teškom periodu oraspoložio sugrađane i prekratio im duge sate u izolaciji.

Upravo me trenutna situacija motiviše da još više uveseljavam ljude. To nam je svima potrebno. Kad pogledam sad televiziju, slušam samo negativne stvari. Razumijem, javnost mora biti upoznata sa realnim stanjem, međutim, ne možemo samo o tome da razmišljamo. Prvom meni je potrebno da skrenem misli i mi prija kad znam da sam nekome izmamio osmijeh. Kad je bio posljednji nastup na terasi, tu noć je jedan moj komšija napunio šest godina, pa sam mu otpjevao rođendansku pjesmicu znajući da će je čuti. Kad mi je njegova majka poslala snimak kako je on reagovao na to, meni je srce bilo puno“, priča Marko za FOS.

Svojim primjerom još jednom pokazuje da je muzika lijek za dušu. Već prvi taktovi čine da se osjetite bolje i makar na trenutak skrenete misli.

Koliko sam puta stao ispred mikrofona s namjerom da zabavim druge, a u tom momentu sam prolazio kroz težak period. Teško je samo početi a onda i mi skrenemo naše misli od loših stvari. Onda ne želim da prestanem, jer ako stanem, opet me stigne sve ono što je nestalo kad sam počeo, ali osjećaj da sam nekog drugog učinio na tren srećnim je neopisiv. Ne bih ga mijenjao ni za šta. Zbog toga vrijedi zapjevati i kad ti nije do pjevanja.“

Iako je u tenucima prije pandemije uglavnom razmišljao o nastupima, sada kada su planovi u pitanju jasno zna šta želi.

Sad samo želim da stvaram. U početku mi je teško padalo to što neću imati nastupa, jer su me i oni ispunjavali, ali ne onoliko koliko me ispuni kad stvorim nešto što će ostati zabiljženo negdje i kad mene ne bude. Plus nastupam i dalje, doduše nemam od toga materijalne koristi ali imam duševnu. Kad nestane duševna korist od nastupa, prestaću i da nastupam. Ovo stanje me je podsjetilo zašto sam zaista počeo da se bavim muzikom i ne želim nikad da to zaboravim“, zaključuje Marko za naš portal.

Avatar

Portal Kolašin

Pročitajte još