Šesti Etno kamp Kolašin – Osvrt na Aktivnosti JU Centar za kulturu Kolašin (1.Dio)

 Šesti Etno kamp Kolašin – Osvrt na Aktivnosti JU Centar za kulturu Kolašin (1.Dio)

Foto: Centar za kulturu Kolašin

Prve nedelje nove 2021. godine pravi je trenutak da se osvrnemo na minulu godinu, koja je po svemu, najblaže rečeno…bila „posebna“ za sve sfere društvenog života.

U razgovoru sa direktorkom Centra za kulturu Kolašin, Goricom Ilinčić, osvrnuli smo se na tu „posebnu“ godinu i aktivnosti te ustanove.

Kako je istakla Ilinčić za Portal Kolašin, uprkos koroni, mnogim restrikcijama i izazovima koji su bili pred njima, ta ustanova nije prekinula svoje aktivnosi , jeste da su bile u manjem obimu, ali grašani Kolašina nijesu bili uskraćeni kuturnih aktivnosti… evo šta se dešavalo tokom 2020. godine u režiji te ustanove, a sve u skladu sa strogim poštovanjem epidemioloških mjera.

Održan je Šesti Etno-kamp Kolašin, Monografija „Živa lokalna tradicija“ – nasljeđe kolašinskog kraja Paštrovića i Budve a promocija je održana online poslednje nedelje 2020. godine, zatim online razgovor na temu “Uloga žene u očuvanju muzičke tradicije Primorja” sa mr Dušanom Medinom i dr Zlatom Marjanović, a u pripremljena je i predstave „Ifigenija“.

Kako je istakla Ilinčić, jedna od značajnih aktivnosti je bila nastavak kontinuiteta Etno-kampa, jedine studijske plesno-muzičke laboratorije u Crnoj Gori.

„Šesti Etno-kamp Kolašin ove godine održao se u smanjenom obimu. Usled dobro poznate situacije sa virusom Covid-19 izostala su gostovanja studenata i profesora sa regionalnih fakulteta, kao i terenski rad na sakupljanju plesno-muzičkog i drugog nematerijalnog nasljeđa, koncert, predavanja i radionice“, kazala je Ilinčić dodajući da je fokus kampa bio na dokumentovanju i popisu građe snimane tokom pet godina.

„Ovaj izuzetno zahtjevan posao ovoga puta na sebe su preuzeli članovi KUD-a „Mijat Mašković“, prethodno obučeni za ovaj posao na kampovima. Nekoliko studenata iz inostranstva uzelo je učešće online putem“, kazala je ona.

Preko 1 TB i 200 GB građe snimljeno je od 2015. godine, ističe Ilinčić, a dio je ostao nedokumentovan zbog obimnosti i često neobičnog i komplikovanog načina kazivanja.

„Očekivani rezultati ovog kampa su popis svih kazivača/ica, terena, plesova, igara i pjesama. Nakon toga će se pripremiti brošura sa tim podacima. Ova aktivnost predstavlja prvu fazu ka formiranju Kolašinskog elektronskog folklornog arhiva (KEFA) putem kog će u budućnosti jednim „klikom“ istraživači moći da dođu do željenih podataka bilježenih na kampu“, istakla je Ilinčić.

Kamp dijelom finansira Ministarstvo kulture Crne Gore, kaže ona, preko redovnog konkursa „Razvoj kulture na sjeveru“, a održavanje u 2020. godini ne bi bilo moguće bez donacija Opštine Kolašin.

„Takođe, Opština Kolašin prošle godine je obezbijedila nabavku hard diskova za skladištenje i kopiranje svih snimaka, čime je spriječena mogućnost oštećenja snimaka koji su dosad čuvani na cd-ovima. Mentor kampa 2020. godine bio je Davor Sedlarević“, kazala je Ilinčić.

Avatar

Admin

Pročitajte još