Svetislav Basara prestižni dobitnik“Nadao sam se NIN-ovoj nagradi, ali sumnja je ipak bila veća“

 Svetislav Basara prestižni dobitnik“Nadao sam se NIN-ovoj nagradi, ali sumnja je ipak bila veća“

Foto: BBC

Književnik Svetislav Basara osvojio je NIN-ovu nagradu za najbolji roman godine, za svoje djelo „Kontraendorfin“, a prilikom proglašenja pobjednika, izjavio je da se pomalo nadao nagradi, ali da je sumnja ipak bila veća od same nade.

Basara objašnjava da je sam naziv romana „Kontraendorfin“ malo komplikovanije objasniti, jer je to termin iz fiktivne endokrinologije, suprotno endorfinu, hormonu sreće, dakle – hormon nesreće.

„Medicinskim rječnikom se prikazuju da uzroci, nesporazumi i posrtanja sa istorijom naroda, posebno našim narodom, koji nisu posljedice istorijskih okolnosti već komunalnog poremećaja. Tako da nama nije potrebna humanitarna već medicinska pomoć“, stav je dobitnika Ninove nagrade.

Prvi put, Basara je ovu prestižnu književnu nagradu, najveću u Srbiji za roman godine, osvojio za roman „Uspon i pad Parkinsonove bolesti“ (Dereta) 2006. godine.

„Uvijek je takva situacija sa Ninovom nagradom, obično traje 15 dana gungula oko nje, onda se nagrađena knjiga čita ili ne čita, a zatim sve iznenada zaćuti na izvjesno vrijeme do sljedeće godine“, smatra laureat, inače i dramski pisac, kolumnista dnevnih i drugih listova na aktuelne političke i društvene teme.

„Potrebno je odvojiti moj publicističko-novinarski angažman od mog pisanja romana, tako da u ovom posljednjem dijelu nema politike. To je zapravo umjetnička slika društva koje trpi posljedice onih zastranjivanja i zabluda koji se razmatraju u mojim kolumnama ili esejističkim knjigama“, kazao je Basara.

Na kraju je izrazio svoje emocije u vezi s nadom da će nagradu dobiti.

„Kada jednom dobijete Ninovu nagradu, onda je svaki sljedeći put uvijek veća šansa da je ne dobijete nego da je dobijete“, zaključuje Basara. 

Izvor. RTS

Avatar

Portal Kolašin

Pročitajte još